Има ли опасност от екокатастрофа заради африканската чума? В отговор

...
Има ли опасност от екокатастрофа заради африканската чума? В отговор
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: Прасетата се загробват според изискванията за чиста околна среда

Има ли заплаха от екокатастрофа поради африканската чума? В отговор министър Нено Димов, който беше посетител в утринния блок на Българска национална телевизия, увери, че прасетата са загробвани съгласно всички условия за чиста околна среда. Екоминистърът даде отговори и на други въпроси, които засягат рецесията, провокирана от болестта по прасетата.

Местата да загробване на умъртвените свине се избират доста деликатно, с цел да се избегне по-нататъшен риск за околната среда. Над 60% от подадените места са отказани от санитарните инспекции по места, защото се преценяват с условията да не са наоколо до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води, да не са в предпазени територии. Има условия и по линия на Министерството на земеделието - да вземем за пример, какво да се подлага в местата за загробване като изолационен пласт. В бъдеще време, откакто отмине тази рецесия, ще би трябвало да се подхващат и нови ограничения, изясни министър Нено Димов.

Иначе изгарянето може би, би бил по-добрият метод за заличаване на животните, само че защото съгласно БАБХ няма преносими инсиниатори, загробването остава единственият вероятен метод. Според екоминистъра една от ограниченията, които би трябвало -да бъдат прибавен откакто е станал прочут първият случай на африканка чума, е да се дефинират по-рано местата за загробване на животните. По-отношение на ограниченията против дивите свине, които разнасят болестта, Димов сподели, че министерството е осигурило средства в националните паркове да се заложат клопки, което е най-ефективният метод за ловене, защото ловният сезон вси още не е почнал. В посока за понижаване на популацията от глигани, още веднъж ще се работи в синхрон с Министерството на земеделието. Според европейските правила популацията би трябвало да бъде сведена до под 0.3/ха. Това ще се търси като резултат по време на ловния сезон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР