Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в

...
Има индивиди и маргинализирани групи, има дори политически партии в
Коментари Харесай

Ковачевски: Има индивиди, групи и партии, които работят срещу споразумение с България

" Има човеци и маргинализирани групи, има даже политически партии в страната, които се финансират от трети страни, които не желаят да видят Северна Македония в Европейски Съюз и работят против вероятно съглашение сред България и Северна Македония ", сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление за предаването " 360 степени ".

По думите му оптимизмът, изразен от българския министър председател Кирил Петков, се основава на напредъка в работата на работните групи и постигнатите резултати - функционираща самолетна линия, стипендии за македонски студенти, които ще учат в България, срещи на кметове от двете страни на границата за трансграничното съдействие.

" Водят се и политически диалози, само че към момента нямаме заключителен документ, когато стигнем до него, ще го споделим с всички политически и публични субекти ", сподели Ковачевски в отговор на въпрос за какво държи опозицията настрана от този развой. Той посочи, че от ВМРО-ДПМНЕ са били поканени да се включат в работните групи, а в парламентарната комисия по външна политика депутатите са били осведомени с договарянията, които се водят. Но " всеки контракт, който ще бъде реализиран, ще бъде подложен на критика от опозицията ", добави Ковачевски.

Той разяснява и опцията българите да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията, уточнявайки, че конституционният ред в Република Северна Македония разрешава групово практикуване на самостоятелните права, а всяка страна по пътя си към участие в Европейски Съюз прави промени в своята Конституция, с цел да я приведе в сходство със законодателството на Европейски Съюз. " Включването на българите в Конституцията, а тук не приказваме единствено за българите, само че и за хърватите и черногорците, обикновено ще премине през процедура на конституционни промени и това лишава повече време, и този развой би трябвало да бъде подсилен на практика от всички политически партии, тъй като гласуването е с болшинство от 2/3 от депутатите “, сподели Ковачевски. Той дефинира като " детайлности, които може да се разискват ", въпроса дали това да стане преди началото на договарянията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР