Има един цитат от Волтер, който гласи: Ако Бог не

...
Има един цитат от Волтер, който гласи: Ако Бог не
Коментари Харесай

Защо толкова народи по света са измислили религията

Има един откъс от Волтер, който гласи: „ Ако Бог не съществуваше, щеше да е належащо да Го измислим “. Освен в случай че всички религии, в това число тези, които категорично изключват съществуването на други богове, са верни, тогава измислянето на богове е нещо, което сме правили доста пъти през живота на човечеството на Земята.

Почти всяка просвета по света е развила известна религия в свръхестественото или е приела някаква проведена вяра. Но за какво се случва по този начин?

 Kaaba, Makkah6

Сетете се за сцената от „ Scarface “, където той изшмърква дребна планина кокаин, преди да влезе в престрелка с управляващите. А в този момент си представете същата сцена, само че този път Ал Пачино трескаво претичва пред редица икони, коленичи пред всяка и се моли.

Добре, молитвата не е напълно наедно с пукането на бело, само че проучванията са открили, че религиозните прекарвания (както се оповестява от доброволци мормони, сканирани с ЯМР) задействат разнообразни области на мозъка, в това число nucleus accumbens – област, която е „ общ път за химически изменени еуфорични положения, свързани с доста опиати, в това число кокаин и метамфетамини “. Изследванията на въздействието на религията върху хората, въпреки и не обширни, откриват други осезаеми изгоди за нея. Религията, колкото и неуместна да е за някои, има изгоди за религиозните.

„ Повечето изследвания демонстрират, че религиозната ангажираност и духовността са свързани с по-добри здравни резултати, в това число дългоденствие, умения за справяне с проблеми и по-малко тревога, меланхолия и самоубийства “, споделя една група от откриватели през 2001 година Други пък откриват, че хората, които се считат за религиозни, са склонни да реализират по-добри резултати във връзка с въодушевление и благоденствие, в сравнение с нерелигиозните хора.

Оказва се, че религията в действителност е опиат за масите. Карл Маркс просто е пропуснал, че тя също е и кокаин.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР