Има един ден в годината, в който България е такава,

...
Има един ден в годината, в който България е такава,
Коментари Харесай

Президентът Радев с традиционен прием по случай 24 май

Има един ден в годината, в който България е такава, каквато всички ние желаеме да я забележим - единна, усмихната, одухотворена, уверена в себе си. Има един празник, за който не спорим, сподели президентът Румен Радев в Националния исторически музей.


Държавният глава и брачната половинка му Десислава Радева са домакини на обичайния банкет по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

" За мен е чест и голямо наслаждение още веднъж да бъда хазаин на приема по случай този най-светъл и сърдечен за всеки българин празник – 24 май, тъй като културата, просветата и духовността са надълбоко вградени в нашата държавност и еднаквост ", съобщи президентът. Той прикани, когато през днешния ден чакаме да ни оценят и признаят, с цел да станем официално пълноправни членове на европейското семейство, да не забравяме, а другите да знаят, че доста преди възникването на редица европейски страни, ние сме били измежду водещите в културното развиване на континента. 


" Били сме образец за просветена държавност и дано през днешния ден това да бъде отправната ни точка във всички наши дейности и в нашето почтено държание, тъй като точно от България потеглят редица значими културни процеси в Европа ", означи Радев. По думите му българската писменост, славянската словесност и свещенодействие, богомилството са вградени в културния код на континента. Той означи, че по тази причина и през днешния ден пред паметника на светите братя е подчертал, че българите сме неделима част от Европа не по благосклонност, а по принос, не за услуги, а поради заслуги. " Това неоценимо благосъстояние сме длъжни да пазим, само че то не е задоволително, тъй като светът се развива с бързи крачки напред ", счита президентът. 


" Нашето общество ще преуспява, когато обединим старания в името на духовното развиване, достолепието и благоденствието на нашия народ, когато образованието, науката и културата са на респект, когато геният, трудолюбието и честността заслужават публично самопризнание и го получават. Затова, позволете ми през днешния ден да изразя своята дълбока благодарност към всички вас – нашите модерни будители, приели тази високоотговорна задача като своя персонална идея, към университетските и научните среди, които градят бъдещето със своите открития, към дейците на читалищното, библиотечното и музейното дело, които съхраняват нашите постижения и ги вършат притежание на идните генерации, към нашите създатели, хората на изкуството и перото, които поддържат съвестта ни жива, които ни зареждат с национална горделивост и разнасят славата на родината надалеч отвън нейните лимити ", обърна се към присъстващите президентът.


" Радвам се, че и измежду нас са стотици учители, от които стартира пътя към познанието на всеки един от нас ", уточни той. И изрази признателност, че съхраняват една вековна просвета и я обогатяват с гения си, за това, че със слово и дело градят бъдещето на България. " Поклон пред вашите старания. Силно имам вяра, че ще получавате още по-голяма поддръжка от всички институции, чиито ръководители през днешния ден са измежду нас ", сподели още Радев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР