Има две причини за високата избирателна активност в Европа -

...
Има две причини за високата избирателна активност в Европа -
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Кризата в Австрия няма да разклати стабилността в Европа

Има две аргументи за високата изборна интензивност в Европа - Брезкит и възможния напредък на националистите. Страхът е огромен тласък. Това съобщи в предаването "Плюс Минус " по Нова телевизия някогашният министър на външните работи и член на управлението на АБВ Ивайло Калфин.

,,Трябва да има единогласие в Съвета, с цел да се назначи ръководител на Еврокомисията и ръководителя на Съвета, по-късно ще пристигна казуса с Европейската централна банка. Изисква се висока степен на единодушие. Когато ЕНП и ПЕС не могат сами да дефинират какво да се случи, защото има нови играчи, ще има комплицирани договаряния. Водещите претенденти няма да бъдат главните за ръководител на комисията, Манфред Вебер може да стане ръководител на Европарламента'', предвижда Калфин.

,,По отношение на информацията, че Кристалина Георгиева също е спрягана като ръководител на Еврокомисията, Калфин сподели, че е допустимо да се търсят компромисни разновидности.

,,Тя има престиж, само че видях, че ГЕРБ има остро опровергаване, че има претендент за еврокомисар ", разяснява Калфин.

,,Ако България може да излъчи ръководител на комисията, това е огромен плюс за страната. Борисов сигурно е отишъл в досието си с искане за сектор за бъдещия български комисар ", сподели Калфин.

Той предвижда, че през есента ще се види новият състав на Еврокомисията.

,,Вероятно Мария Габриел ще си подаде оставката като комисар и ще се закълне като евродепутат и след това може да стане еврокомисар в новата комисия, защото няма по какъв начин да съвместява двете длъжности'', посочи някогашният първи посланик.

Във връзка с успеха на крайната десница във Франция от Марин льо Пен и в Италия от Лига на Матео Салвини Калфин разяснява, че те няма да са решителен фактор, защото ще се търсят договаряния със Зелените, които имат извънреден растеж на броя на депутатите както и либералите, чиито депутати е покачиха поради решението на Еманюел Макрон да се включи в тази група.

По отношение на рецесията в Австрия провокирана от корупционния скандал обвързван с Хайнц-Кристиян Щрахе Ивайло Калфин съобщи, че това няма да разклати стабилността в Европа.

,,Скандалът е корупционен и едва ли има отношение към Европейски Съюз. Единственото, което се случва, че Австрия влиза в цикъл на избори и няма да имат принадлежности да защитят добра позиция за Австрия в новата Еврокомисия'', безапелационен е някогашният първи посланик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР