Има два ефективни начина за контрол в здравната система -

...
Има два ефективни начина за контрол в здравната система -
Коментари Харесай

Всички с електронна здравна карта до юни, според проф. Камен Плочев

Има два ефикасни метода за надзор в здравната система - от страна на пациента и електронна система, като най-хубавият метод е от страна на пациента. Това сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев по Българска национална телевизия.

Той добави, че пациентът би трябвало да има опция да оповестява за нарушавания, както и да следи по електронен път какви операции са му правени.

Според проф. Плочев въвеждането на електронно здравно досие е основно, с цел да се усъвършенства качеството на здравната услуга, както и да се пресечен недобросъвестните практики от страна на лекарите да изписват фиктивни клинични пътеки.

„ С електронната здравна карта ще се усъвършенства качеството на предлаганата здравна услуга и болнична помощ, тъй като лекарите ще могат да виждат какви операции са правени на пациента, какви медикаменти са му изписвани и къде се е лекувал даже в случаите, в които той самичък не може да каже ”, уточни шефът на здравния фонд

В момента се работи по този въпрос, следва съвещание на Надзорния съвет, където ще гласуваме средствата за машините, посочи той.

“Програмата е създадена в електронен тип. Амбицията ни е до юни (2018 година, бел. ред.) да имаме електронни здравни карти, само че до тогава би трябвало да разбираем добре какви са те, тъй като ще пристигна опозиция ”, уточни проф. Плочев. И посочи, че първоначално такава ще има от лекарите, тъй като ще се постави завършек на подправените проучвания, които не са направени в действителност.

По въпроса с медицинските произведения, които пациентите се постанова да доплащат в голям размер от личния си джоб, проф. Плочев съобщи, че със настоящия бюджет не може да се направи изключително доста по въпроса, като добави, че България е на второ място в света по доплащане на болничната помощ – близо 50% пациентът доплаща от джоба си.

Здравната каса купува медицински действия, само че не можем да разделим медикаментите и изделията, изясни той. И добави, че някои произведения са толкоз скъпи, че надвишават ценатана пътеката в пъти. Законът споделя, че всеки има право на достъп до опазване на здравето, само че никой не е споделил, че всеки има достъп до най-скъпото опазване на здравето, означи шефът на фонда.

Проф. Плочев добави, че скъпите медицински произведения не може да се доплащат напълно от страната, по тази причина е редно да се вкара система за здравна застраховка и за закупуване на спомагателен пакет здравни услуги. Според него страната би трябвало да задължава застрахователите при положение на случай да изплащат дължимото на потърпевшия още в същия ден, а не месеци по-късно, когато пациентът към този момент е платил от личния си джоб.

Проф. Плочев акцентира, че е значимо да се направи по този начин, че лекарите да посрещат пациентите си „ усмихнато и умело “, което съгласно него ще понижи и случаите на експанзия против медицинските лица. Според него е значимо здравната система да се прекрои по този начин, че да проработи в полза на пациента и той да не бъде прехвърлян от едно болнично заведение в друго. Той добави, че би трябвало да се спре практиката да се заплаща на болничните заведения на брой пациент, поради което постоянно на пациента се гледа като на „ ходеща клинична пътека “.

Управителят на НЗОК съобщи, че тази година може да няма недостиг, само че изрази вяра, че следващата година бюджетът ще бъде повишен с най-малко 250 млн. лева, въпреки че той е изискал нарастване от 500 млн. лева./ investor.bg
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР