Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Ново място: Nosferatu 8

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Още по темата Ново място: Nosferatu 8
Коментари Харесай

Нежна бирена революция

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Още по тематиката
Ново място: Nosferatu
8 сеп 2017
Пяната на дните

Джон Брус от холандската пивоварна De Molen
22 юни 2017
ПодБИРАй

Нов магазин за крафт бири и по-масови бири " Антиквариат "
19 май 2017
Свари си самичък (бира)

Малко история, положителните практики и препоръките на майстора
10 мар 2017
Papa Beer
2 дек 2016
Дух в бутилка

Детски мемоари и настоящи другарства въодушевяват EVOÉ, новата българска крафт бира
19 юли 2016 Българската бирена гражданска война продължава. Без фанфари, а с постепенно налагане на нови качествени локални марки. Няколко от актуалните ни бирени революционери приказват за компликациите, достиженията и за какво макар непрекъснатите нови имена пренасищането на пазара е в необозримото бъдеще.

Beer Bastards от Бургас

Дълго време чувахме единствено митове за бургаския крафт магазин Papa Beer, обвързвания с него бранд Beer Bastards и техния IPA с носталгично-филмово име " Опасен сексапил ". Отскоро " Опасен сексапил " към този момент може да бъде открит наливен и в бутилка освен на морския бряг (ако сте задоволително бързи, защото ползата към нея сега е извънредно голям).

" Beer Bastards съществува от към година. Движим го дружно с Антон Пенчев, като аз по специалност съм електроинженер, а той – икономист ", споделя съоснователят Калоян Коев. " Тези дни обаче главно създаваме марката, както и Papa Beer в Бургас. " Съвсем скоро ще отвори нов техен магазин в Бургас – " Мокро куче ".

" Започвахме с IPA, защото това е стилът, с който най-често се свързва крафт взривът. Постарахме се обаче нашият IPA да се отличава от другите на пазара. Надяваме се до края на годината да ви представим новите си неща – по-масова и лесна за разбиране бира плюс нещо рисково. "

" Опасен сексапил " се вари амстердамската пивоварна Troost. " Прекрасно ще бъде да си имаме лична пивоварна тук – имаме вяра, че и това ще стане скоро. Засега сме в Амстердам, само че имаме проекти да създадем идната си бира другаде. Защо не и в някоя българска пивоварна? "

От другите български марки Калоян е впечатлен от Rhombus. " При тях равнището се качва с всяка последваща бира. Особено ми хареса берлинер вайсът им с вишни. "

Бъдещето? " Тук към момента няма задоволително крафт пивоварни, конкуренцията е слаба, по тази причина пренасищането на пазара не е близо. А и самото пренасищане не е ужасно, по този начин доста бързо ще се отсеят качествените неща. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Витошко лале " от София

Деян Чолаков и Павел Галчев са измежду дребното нови пивовари, които акцентират, че бирата им не е крафт. Което напълно не значи, че не е добра. " Витошко лале " е типичен ярък лагер, създаван под контрола на Деян и Павел в " Ломско питие ", като малко след лятната му софийска премиера той доближи до морските курорти.

Идеята отлежава известно време, само че когато се вземат решение, работят бързо и напрегнат. " Понякога това е същинският метод и с него нещата се получават по-истински, по-романтични. "

" Трябваше да стартираме през лятото, по тази причина заложихме на всеобщия жанр бира – лагер. Всъщност той е по-труден, по-неблагодарен и по-изискващ от всеки ейл. Но също по този начин е нискоалкохолен и разрешава доста по-голяма консумация, което ние като консуматори постоянно търсим. "

" Лагер в домашни условия просто няма по какъв начин да се прави. Затова през цялото време мислим за огромно, поточно произвеждане и за място, където да вършим първокласен и чист артикул. " Ломско питие " бяха единственият вероятен сътрудник за нашите потребности, а и не са някакъв колос – някои дребни пивоварни на Запад имат същия потенциал, какъвто и в Лом, споделят основателите на " Витошко лале ", които са мощно сериозни към по-масовите марки. Може би ни е необходим закон за чистотата на бирата като този в Германия, с цел да може на корпоративните, всеобщи бири да стои надпис " Бироподобен артикул ".

Тези дни двамата са подготвени с нещо ново за зимните дни. " Ще се съобразим и със студения сезон и скоро ще пуснем подобаващ лагер – компактен, мрачен, горчив и кондензиран. "

При доста от дребните пивовари тук всяка варка е опит, постоянно с непредвидени резултати. " Нормално е, най-малкото поради изискванията на произвеждане. Не го намираме за обезпокоително – в това са чарът и силата му. Другият метод е този на пловдивчаните Jägerhof – с готовност, само че и с инвестиция в скъпа, чисто нова база и работа с технолог. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Veritas от Бургас

Още един бранд от изключително дейния в крафт бизнеса Бургас. Veritas е кръвно обвързван с едно от най-готините заведения в града – пъба " Пивоварната ", където в действителност се вари бирата. Обърнахме се към идеолога Юрий Сидоренко с въпроси за удоволствието и компликациите при варенето и предлагането на жива крафт бира.

" Започнах да работя по основаване на бирата и марката през октомври 2014 година, а през лятото на 2015 година те станаха факт ", споделя Юрий Сидоренко, доктор по обучение. От няколко месеца бирата стартира да изнася отвън Бургас и по този начин да натрупа известност и отвън града.

Екипът му стартира с четири типа лагер – лек и специфичен, червен, мрачен и вайцен. " Сега вършим и ейлове, само че лагерът остава нашата мощ. Замислили сме един пушен лагер за зимата, имаме и много други хрумвания. "

Veritas е не просто българска, а районна бургаска бира. За мен нещата, сварени в чужбина, без значение по какъв начин са брандирани, са задгранични. Ако бирата в действителност да носи твоята душа и темперамент, би трябвало да си непрекъснато паралелно с нея, отдалече не става.

Бирата е храна, а всеки знае разликата сред консервиран и свеж артикул. " Жива " е по-краткото наименование на нефилтрирана и непастьоризирана бира. Veritas e тъкмо това – прясно сварена и нетретирана бира, съдържаща живи дрожди, високомолекулни съставки от хмела и белтъчни фракции, които бързо се утаяват.

" Тук всеки би трябвало да напипа своята рецепта за триумф, това изисква време и подсигурява неточности. Затова моралните хонорари към момента надалеч надвишават материалните. Въпреки това с всяка година крафт пивоварите ставаме повече, значи възторг има ", споделя Юрий. " Смятам, че може да се създадат най-малко още пет-шест по-големи крафт пивоварни, преди да се приказва за конкуренция. А пренасищането е още доста надалеч. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР