Илюстрация Увеличаване Автор: Мария Съботинова Смаляване Жана ПенчевахореографКогато Жана говори

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Мария Съботинова Смаляване Жана ПенчевахореографКогато Жана говори
Коментари Харесай

Да останеш на морето

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мария Съботинова Смаляване
Жана Пенчева
хореограф


Когато Жана приказва за работата си, тя излъчва характерен възторг - все едно неотдавна е намерила призванието си, а не го е развивала цялостен живот.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Завършва Икономическия колеж, само че от дете е ориентирана към танците и спорта. В гимназиалните си години се включва в танцовата школа на Петя Стойкова, една от най-дейните персони в региона на танца в Бургас от към този момент 20 години. Жана няма съмнения накъде да продължи и записва танц и спектакъл в Нов български университет, където сега от време на време преподава.

В Бургас тя дава уроци по модерни танци на деца и възрастни (най-възрастният й " възпитаник " е на близо 50). Не е закотвена тук. Често пътува до София, през юни й следва премиера във Варна с хореографския концерт Six Love Songs, а уговорките й се разпростират и отвън страната. Част е от креативния колектив Steam Room, учреден от нея, Александър Георгиев-Аце от Македония и Дарио Баррето Дамас от Испания. Представлението им " Неон " от 2016 е номинирано за " Икар ", а скоро им предстоят изяви в Хърватия, Белгия, Унгария, Словения, Сърбия, Швеция. В София се чака първото издание на " Гореща стая за професионална аудитория ", още една самодейност, с която да сближи интересуващите се от актуален танц.

Според нея Бургас може да се развие в посока, в която да се възползва от разположението и атмосферата си, без да се обвързва от сезонния напор или отлив, защото това постоянно подготвя към нерешителен брой публика. Представя си го като град, в който се развиват резидентни стратегии за актьори, който може да бъде притегателна точка за създатели, които да минават и споделят опита си. " Защото този град има потребност от продан, от връзка на друго естество. Откъм аудитория не съм сигурна, че има огромен капацитет – въпреки всичко е мъчно да имаш постоянна публика даже в София. "

Какво я задържа?

" Тук има едно успокоение, което също е потребно за креативното мислене ", споделя 36-годишната Жана. Като че ли София и Бургас хармонично си взаимодействат в живота й - когато спокойствието пристигна допълнително, София постоянно предлага опция, а когато тя се окаже прекомерно ангажираща, безвремието на Бургас я чака.

Един от главните фактори за нея е наемането на зали на преференциални цени - в Бургас тя може да практикува и репетира доста по-често и с доста по-малко разноски. Не на последно място - фамилията постоянно е наоколо, когато би трябвало да пътува и да бъде надалеч от детето си за избран интервал от време.

Сцена за актуален танц в Бургас не отсъства изцяло - фестивалът " Ерата на водолея " към този момент има девет издания, а " Вода " се чака да се организира за трети път. " Отчитам като лек негатив, че всички в града са привикнали на гратис изкуство. Ако едно събитие е подкрепено от общината, нормално е гратис и това е модел, който се наложи ", споделя Жана. " Струва ми се, че в Бургас има потребност да се измине един избран път в разбирането към изкуството. "

Илюстрация
Мария Съботинова

Увеличаване

Мария Съботинова

Смаляване

Мария Съботинова
фешън фотограф


В началото на десетилетието Мария се завръща в Бургас след седем години в София. Тя е един от водещите фешън фотографи в страната и е част от вълната от хора, които преоткриха родния си Бургас. Сега вижда противоположната наклонност.

" Преди няколко години имаше един взрив на завърнали се в града – само че нормално се връщат по двойки около дребните си деца и след 2-3 години отпътуват. Напоследък познатите ми, които неотдавна се върнаха в Бургас и даже имаха добър стандарт на живот, още веднъж го напущат ", споделя Мария, майка на две деца. Това важи и за хората, които имат капацитет да се занимават в областта на културата и/или с дребен бизнес, само че не намират реализация, защото културната сцена е изцяло подвластна от общината. Според нея по-различното бъдеще могат да предизвикат хора, които са самостоятелни от тези процеси и по-бизнес насочени.

Мария сътрудничи най-вече на издания в София, като през лятото от време на време работи със стилисти и гримьори, които пътуват към Бургас в търсене на местоположения. Има и интернационалните задължения, като по-рано тази година тя пътува към Франция, с цел да направи корица на фешън списание. Проектите я намират около познати или рекомендации на хора, които харесват работата й. Себепромоцията не й е привична. " Много хора го вършат, само че не е моето нещо. "

Казва, че в града има интерес към интериорна и продуктова снимка, само че тя остава съсредоточена в нейната посока - стоическото придържане към естетиката, с която не желае да прави взаимни отстъпки. " В Бургас в действителност нямам клиенти, няма интерес към това, което върша. Но е ужасно възприятието, когато имам работа отвън града, да се върна и да мога да отделя цяла спокойна седмица на обработването на фотосите. Не си представям това да може да се случи в София. "

Заедно с Жана тя е част от културния център " Хамалогика ", който към този момент има седемгодишна история, а от 2016 година и пространство, в което се организират четения, семинари, уроци, прожекции.

Подобно на Жана, и за Мария са фактор спокойствието, пешеходните дистанции, животът без наем, близостта със фамилията, до момента в който децата са дребни, а уговорките я пращат на разнообразни места.

Като положителни феномени в града тя дава за образец самодейността " Бургас рециклира " и учебното заведение за различно обучение " Френе ".

Илюстрация
Светослав Станков

Увеличаване

Светослав Станков

Смаляване

Светослав Станков
графичен дизайнер


" Аз съм човек, който няма потребност от доста хора. Вирея самичък за себе си и се старая да си основа някаква микросреда. Не обичам непотребната връзка. Почти не излизам, което регистрирам като минус. "

Светослав Станков, един от водещите графични дизайнери в града, е обхванат от работата си - тя постоянно стартира рано сутринта и приключва късно вечер.

" Винаги съм имал клиенти, само че активността ми е характерна с това, че нормално става въпрос за еднократен ангажимент в къс период – примерно направа на логотип, бранд еднаквост ", споделя той. Сам се е построил в специалността си. Завършва Търговската гимназия и след това следва маркетинг в Бургаския свободен университет. " Което ненапълно се връзва с това, което върша в този момент, защото се маркетирам самичък. " С изключение на две години, в които работи във Варна, постоянно е живял в Бургас. Освен по лични планове той работи и с американска компания за цифров маркетинг.

По-рано тази година той стартира лично студио - Stankov Creative. " Искаше ми се да имам настрана пространство, защото се стигна до един миг, в който не можех да различавам сред работа и дом. " Офисът се намира покрай централния площад " Тройката ", а пространството приютява и школата по британски език на приятелката му Десислава Йорданова.

Локацията носи избрана смяна в всекидневието на Светослав. Израснал е и живее в " Меден рудник ", крайния и максимален квартал на града, до 70-те години на ХХ век – село. Мястото е постоянно свързвано с престъпност, само че съгласно Станков то прогресивно се трансформира към по-добро.

" Имам възприятието, че животът от центъра се измести в кварталите. " Славейков " е цялостен със заведения и младежи, до момента в който в центъра няма жива душа нощем. Забелязвам и че има повече чужденци, които стартират да живеят в града. "

Това, което ненапълно му липсва, е типично за по-малките градове: общество с хора с сходна специалност и ползи. " Ако правиш нещо добре, мъчно приказваш за опита си на локално равнище. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР