Илюстрация Увеличаване Смаляване Уиски можеш да си поръчаш във всяка

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Уиски можеш да си поръчаш във всяка
Коментари Харесай

Уиски в сандък

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Уиски можеш да си поръчаш във всяка механа. Но уиски барът в Пловдив е един – в " Капана ", несъмнено. Разликата я прави Гаро Узунян – дипломант от уиски академията в Единбург, Шотландия, и притежател на паметния " Сандъкъ ". Уискито е напитката, която не толкоз обичам да пия, едвам изучавам и описвам за нея, споделя усмихнатият арменец. В уютния " Сандъкъ " има постоянно налични 250 типа уиски, а от основаването на бара преди 3 години до момента отсам са минали 600 типа уиски. " Без канадско, него ми следва занапред да откривам ", прецизира Гаро. За полезността на шотландската напитка той има освен дегустационни доводи. " През 2018 година износът на уиски от Шотландия е на стойност 4.7 милиарда паунда. Уискито е една от най-бързо разрастващите се промишлености и най-хубавият капиталов инструмент последните 10 години. На фона на злато и диаманти, които са със " замразени цени ", уискито бележи рекорден растеж тук-там с над 700%. Може да се каже, че аз съм уиски вложител, а не парвеню ", майтапи се Гаро Узунян.

" Сандъкъ " – името на уиски бара идва от старите военни сандъци, от които е вцепенен. В артистичен квартал като " Капана " всеки желае да е по-различен и Гаро Узунян не прави изключение. Той самичък си прави заведението. Три месеца работи единствено в него, без да излиза на никое място, тъй като се страхувал да не копира подсъзнателно непознати хрумвания. Исках наложително в бара да има дърво, тъй като шотландците споделят, че дървото прави уискито – споделя притежателят на " Сандъкъ ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гаро Узунян е подготвен да анатемоса всеки, който цопне кубче лед в напитката си. Това е неначетеност, гневи се той. Но е уверен, че уискито би трябвало да се пие охладено. Как го прави? С уиски камъни, които не са порести. Слага ги в чашата, без да се разреди уискито. И защото " Сандъкъ " е място освен за другарски срещи, само че и за уиски знания, притежателят учи тези, които желаят да учат. " Като притежател на знанието за уиски мога да кажа по какъв начин ще се схване най-добре: на стайна температура, без лед, с няколко капки вода. Ако е доста мощен бленд бърбън, тогава може да се постави и повече вода. Но никога кола или пък леден чай. Най-известният коктейл е скоч със сода и две капки лимон. Но на сингъл малц уиски, отлежавало най-малко 12 години, е грехота да сложим каквото и да е ", изяснява той.

За уискито в " Сандъкъ " предлага единствено осем шоколада и нищо друго. Те са разработка на Гаро Узунян. Рецептите основава след последното си посещаване в Шотландия. Всеки шоколад е аналог на осемте съществени усета уиски. Разбира се, личната марка шоколад се споделя " Гарос ". И се дегустира като уиски – напълно леко се разтърква по небцето. Това не е шоколад, който ще ви засити със сладостта си. Но ще укрепи чувството ви за уискито.

Повечето клиенти в " Сандъкъ " са мъже. Но когато дойдат дами, Гаро Узунян се възхищава от усета им към уискито. " Не зная дали е вродено или тъй като нормално те са готвачите у дома и познават доста повече усети и аромати от мъжете, само че с разбора на уискито се оправят чудесно ", разсъждава Узунян. И прави старания да притегли на дегустационните си лекции от ден на ден ценители. Когато изпраща поканите за своите уиски проповеди, Гаро Узунян постоянно предизвестява: два часа преди дегустация – никакво пушене, никаква дъвка, никакъв парфюм, никакви пикантни храни. " Когато ще пием уиски за наслаждение – можем да си позволим да бъдем по-небрежни. Но когато ще откриваме нова марка – тогава се приготвяме за насладата по този начин, както го вършат и шотландците. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР