Илюстрация Увеличаване Автор: Живко Ангелов Смаляване Още по темата Първите

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Живко Ангелов Смаляване Още по темата Първите
Коментари Харесай

Всичко, което не знаем за Радичков

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Живко Ангелов Смаляване
Още по тематиката
Първите детски герои на Радичков се завръщат в ново издание
от Дневник,18 сеп 2017
Дебютът на Радичков

25-годишният Йордан Д. Радичков за първата си книга
29 май 2015

Със сигурност творчеството на писателя, драматург и сценарист Йордан Радичков (1929 - 2004) е стигнало до библиотеката ви по един или различен метод, само че в този момент може да му отделите цялостен рафт.

От този месец в книжарниците е дебютната му детска книга " Шарена рогозка " (1964). Тя излиза под знака на издателство " Нике ", което има за цел поетапно да преиздаде цялото творчество на писателя. Път, който стартира и приключва със сборници - " Сърцето бие за хората " (1957) и " Пупаво време " (2000).

" Всъщност огромна част от книгите му са непознати освен на младите, само че и на част от по-възрастните. Има и доста, които са чували за избрани книги, само че по този начин и не са ги чели ", споделя внукът му Йордан Д. Радичков, също създател и също насочен към късия роман.

Въпреки че е предопределена за деца, " Шарена рогозка " може да ви изненада с меланхолични моменти, изключително в историите " За да имаш другари " и " Баща ми " (внукът му намира автобиографичен детайл в нея - Радичков губи татко си в ранна възраст).

С нова корица и илюстрации от Мария Вълкова, книгата се завръща в българските книжарници след дълга пауза – последното й издание е от началото на 90-те години. Интересна е и със структурата си – носи детайли на вълшебен натурализъм, чете се повече като алманах с микроразкази, по едно и също време самостойни, само че и съставящи по-голяма история.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

През ноември се възнамерява излизането на том с пътеписите на Радичков - осми от антологичната поредност на издателството. В него е включен " Неосветените дворове " (1966), в който писателят разказва пътуванията си в Сибир като един от първите, които съумяват да посетят региона, откакто Русия го отваря за посещаване от чужденци. Заедно с литературоведа и негов преводач по време на визитата Георги Гачев (1928 - 2008) той прекарва четири месеца там.

В тома ще влязат и непубликувани бележки от пътуването, открити в изписани с химически молив три тетрадки. " В тях има даже още по-живи усещания, в сравнение с предадените в книгата. Описва както невероятната бедност на хората там, по този начин и промишлеността, която се развива към тях, целият абсурд на съществуването там. " Срещите даже включват запознанство с шаман. Политическите настроения на локалните също за засегнатите в разказите му – когато един от тях подвига тост за Сталин, той е бързо изпъден от масата.Появата на " Шарена рогозка " на Радичков съответствува с премиерата на пиесата му " Януари " в " Сфумато ". Новият прочит е на познатия най-вече като артист и все по-често изявяващ се като режисьор Ованес Торосян. Следващата дата, на която пиесата ще бъде играна, е 9 октомври.

" Неосветените дворове " се трансформира в интернационален триумф за българската литература – през 1980 година във Франция той е публикуван от Gallimard, и до през днешния ден едно от най-влиятелните издателства в страната. Остава единственият български създател под неговия знак до появяването на стихосбирката " Небе за изгубване " (2014) на Аксиния Михайлова. Сибирската тематика ще бъде припомнена освен с историите му - неотдавна фамилията на Радичков намира негативи от пътуванията в Русия и в близко бъдеще възнамерява галерия със фотосите.

Илюстрация
Непубликувана до момента фотография на Йордан Радичков и Георги Гачев от пътуването им в Сибир

Увеличаване

Непубликувана до момента фотография на Йордан Радичков и Георги Гачев от пътуването им в Сибир

[100ivana.com] Смаляване

В тома ще бъде включена и " Малка северна сага " (1980), още по-малко позната книга, в която Радичков споделя за Швеция, която е поканен да посети след излизането на шведския превод на " Неосветените дворове ". Впоследствие, през 1988 година, той е отличен с Кралския шведски медал " Полярна звезда ". Подобно на " Неосветените дворове ", пътеписът няма издание след 1989 година

Северната сага стартира от София – съгласно фамилната история, тъкмо преди да отлети, когато рано сутринта излиза от вкъщи си до бул. " Васил Левски " и ул. " Искър ", до него прескача неизвестно по какъв начин озовала се в центъра сърна. Какво се случва след това ще прочетем през ноември.

Повече за преиздаденото досега от творчеството на Йордан Радичков може да намерите на izdatelstvonike.com. " Шарена рогозка " ще бъде показана в Столична библиотека тази събота от 12:30 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР