Илюстрация от 8 юни 2017 Книга: Йон Гнар - ИндианецътИздателство:

...
Илюстрация от 8 юни 2017 Книга: Йон Гнар - ИндианецътИздателство:
Коментари Харесай

Книга: Йон Гнар - "Индианецът"

Илюстрация
от 8 юни 2017

Книга: Йон Гнар - " Индианецът "
Издателство: Калиграф
Цена: 14 лева

" Индианецът " е спомен на исландския комедиант и артист Йон Гнар, който закупи интернационална популярност, откакто през 2010 година беше определен за кмет на Рейкявик. Политическата му кариера е плод на публичната реакция в страната по време на финансовата рецесия сред 2008 и 2011 година и вълната на митинги против политическата класа: през 2009 година той основава бързо намерилата известност Best Party, формирана напълно от хора без опит в политиката.

По време на мандата си той завоюва благосклонности с поддръжката си за прайд честванията в страната и осъждането на случаи, в които се нарушават човешките права. Гнар даже позволи построяването на първата джамия в Исландия и предложи унищожаване на закона, съгласно който всички деца, родени на острова, би трябвало да носят исландски имена. Така и не извършва едно от първите си обещания – издигането на скулптура на Бьорк.

Романът наблюдава детството му като само дете на възрастни родители, компликациите му в учебно заведение и честите визити в психиатрични отдели, откакто е неправилно диагностициран с умствено закъснение. В книгата са включени и цитати от болничните му картони: " Изглежда, че не може да управлява изцяло въображението си. "

Книгата от 232 страници, появила се на британски през 2015 година, е дебютен разказ за Гнар и първа част от автобиографичната му трилогия. " Пиша по памет. За някои моменти нямам безусловно никакъв спомен, по тази причина съм разчитал на други хора. Но всеки спомен е заблуда. Умът ни е най-големият занаятчия на заблудата в цялата Вселена ", написа Гнар при започване на книгата.

Преводът от британски е на Свилен Коларов. Той е и създател на новото издателство " Калиграф ", което ще специализира в публикуването на книги със обществена и екологична тема. " Индианецът " е първото заглавие под знака му.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР