илюстрация БулфотоСъстав на Варненския апелативен съд отмени условна присъда на

...
илюстрация БулфотоСъстав на Варненския апелативен съд отмени условна присъда на
Коментари Харесай

Съдът във Варна отмени условна присъда за опит за убийство, извършителят беше задържан в залата

илюстрация Булфото

Състав на Варненския апелативен съд анулира условна присъда на Окръжен съд – Силистра (ОС-Силистра) в наказателно-осъдителната й част и вместо нея присъди дейно наказване – 8 години затвор при първичен непоколебим режим на Георги Р., направил опит съзнателно да убие собствен другар от с. Айдемир.

``
реклама

Деянието е осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с принуждение и тежка засегнатост. Втората правосъдна инстанция удостовери присъдата на Оценка за съвместимост – Силистра в останалата й част. С нея подсъдимият е наказан да заплати на потърпевшия Милен Д. 5 000 лева обезщетение за породените му имуществени вреди и 40 000 лева, обезщетение за породените неимуществени вреди.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна напомня, че в края на м. септември м.г. Оценка за съвместимост – Силистра призна виновността на 23 годишния Георги, по тази причина, че на 12 април 2017 година, в Силистра, посредством удар с железна тръба в лявата теменна и слепоочна област на главата на постпрадалия направил опит съзнателно да убие Милен Д.. Опитът е останал незавършен, заради независещи от подсъдимия аргументи. Мотивиран от относителната тежест на смекчаващите виновността условия, Оценка за съвместимост - Силистра е индивидуализирал наказването на Георги в размер на три години отнемане от независимост, което е под междинния размер от плануваното за това закононарушение наказване /от една до осем години отнемане от свобода/. Съдът е дал на подсъдимия опция в оптимално планувания от закона изпитателен период от 5 години  да премисли държанието си.

Припомняме, че двамата младежи били другари от 3-4 години и постоянно споделяли свободното си време. Във съдбовния ден абсурдът сред тях избухнал поради неспазено от Георги заричане. Милен почнал разправията с обиди, а Георги не му останал задължен. Приятели се намесили, с цел да ги разтърват при конфликта, след който Георги бил повален на земята. Напрежението ескалирало. Георги взел железна тръба, блъснал с нея приятеля си в главата, а по-късно се качил се на автомобила си и напуснал мястото. Благодарение на бързата и съответна лекарска интервенция първо в МБАЛ-Силистра, а по-късно и в МБАЛ „ Св.Анна “ във Варна и след неврохирургична намеса животът на Милен бил избавен.

Както пред първата правосъдна инстанция, по този начин и с жалбата си пред Варненския апелативен съд позицията на подсъдимия бе, че той не е желал да аргументи гибелта на потърпевшия, а действието му следвало да се квалифицира като причиняване на телесна щета, а не като опит за ликвидиране.

Присъдата на Оценка за съвместимост – Силистра беше протестирана от обвиняването, което напомни, че дейностите на Георги  несъмнено са били ориентирани към отнемане от живот, а не към нанасяне на телесна щета. Последващото държание на подсъдимия също било показателно за отношението му към резултата

Веднага след анулацията на присъдата на ОС-Силистра в наказателно-осъдителната й част и присъденото дейно наказване в размер на 8 години „ отнемане от независимост “, Варненският апелативен съд промени мярката за неотклонение на Георги Р. от „ подписка “ в „ задържане под стража “ и задържа подсъдимия в правосъдната зала. Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в 7 дневен период пред Върховен касационен съд, а присъдата на Апелативен съд – Варна предстои на касационна инспекция още веднъж пред Върховен касационен съд.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР