Илон Мъск коментира исканията на Wikimedia Foundation за финансиране, които

...
Илон Мъск коментира исканията на Wikimedia Foundation за финансиране, които
Коментари Харесай

На път ли е Илон Мъск да купи Wikipedia: условията по сделката

Илон Мъск разяснява настояванията на Wikimedia Foundation за финансиране, които породиха клюки за вероятното придобиване на компанията.

Илон Мъск, който е притежател на компанията X, обществено разкритикува Wikimedia Foundation, питайки своите 160 милиона клиенти дали в миналото са се чудили за какво компанията зад енциклопедията Wikipedia желае толкоз доста пари.

Уикипедия събира дарения

Появиха се непотвърдени клюки, че Wikipedia събира дарения от своите консуматори. Някои организации се опасяваха, че компанията е на ръба на финансов колапс. По-късно се оказа, че това известие е направено от организацията с нестопанска цел Wikimedia Foundation. По това време, Wikimedia Foundation твърди, че е събрала 165,2 милиона $ от 13 милиона дарения единствено през фискалната 2022 година.

„ Ако можете да си го позволите тази година, апелирам, присъединете се към читателите, които вършат дарения “ — гласи молбата за подаяние.

В своя скорошна обява Мъск изясни, че Wikipedia не се нуждае от толкоз доста пари, с цел да работи, съгласявайки се, че можете безусловно да поставите на телефона си копие от целия текст на уеб страницата.

Затова той помоли Фондация Уикимедия да даде обяснение на любознателните читатели, които се чудят къде отиват тези пари.

Уикипедия не се продава?

Когато приказваме за медийна активност, Мъск е една от най-противоречивите персони с доста дейна позиция. Такъв беше казусът с Twitter, преди да придобие компанията и да я ребрандира като X.

Сред многото аргументи, които той уточни за закупуването на компанията за 44 милиарда $, беше, че е отегчен от нейния жанр на ръководство. По своя спорен метод той сподели, че е „ огнедишащият змей “, от който Twitter се нуждае, а не Параг Агравал, който беше основен изпълнителен шеф на компанията по това време.

Поглъщането на X стартира с това, че Мъск стана притежател на дребен дял от компанията (около 9,2%), след което беше поканен да се причисли към борда на шефовете. Вместо да направи това, той купи цялата компания и стана неин основен изпълнителен шеф, след което назначи Линда Якарино за собствен заместител.

Опасявайки се, че Мъск може да опита същото, създателят на Wikipedia Джими Уейлс даде да се разбере, че компанията не се продава. В отговор на това изявление, Илон Мъск разгласява пост, в който даде обещание, че ще даде на Wikipedia 1 милиард $, в случай че бъде преименувана на Dickipedia.

На предлагането журналистът е споделил, че може да се съгласи и по-късно да промени името назад. Мъск обаче е дал отговор, че не е простак и името ще би трябвало да се употребява най-малко една година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР