Суперкомпютърът Aurora, работещ с процесори на Intel, не успя да

...
Суперкомпютърът Aurora, работещ с процесори на Intel, не успя да
Коментари Харесай

Новият суперкомпютър Aurora е едва на второ място в класацията Top500

Суперкомпютърът Aurora, работещ с процесори на Intel, не съумя да изпревари суперкомпютъра Frontier, работещ с чипове на AMD, в най-новата ранглиста Top500 на най-бързите суперкомпютри в света: той зае второ място. Въпреки това Aurora оглави класацията в теста HPL-MxP, предопределен за оценка на продуктивността в региона на изкуствения разсъдък, като доближи 10,6 AI Eflops и стана най-бързият AI суперкомпютър в света.

Aurora се състои от 10 624 клъстера, включващи 21 248 централни процесора и 63 744 графични процесора. Националната лаборатория Аргон (ANL), където е конфигуриран този суперкомпютър, още веднъж не съумя да премине цялостния тест Linpack за класиране в Top500. При 87% работещи съставни елементи на Aurora (9 234 дейни клъстера от 10 624) системата реализира продуктивност от 1 012 Ефлопа, което ѝ отреди второ място. Преди шест месеца Aurora към този момент заемаше второ място с 585,34 Ефлопс, работеща на половината от изчислителните си единици.

Очаква се при цялостна мощ Aurora да реализира по-добри резултати от Frontier в теста Linpack, само че системата ще се нуждае от спомагателна конфигурация. В момента Frontier, с 1 206 ефлопа, е с 19% по-бърз от Aurora. Според изданието Tom’s Hardware даже с всички изчислителни единици Aurora няма да може да победи Frontier.

Intel твърди, че теоретичната оптималната продуктивност на Aurora е 2 Eflops (Rpeak), само че продуктивността на суперкомпютъра се мери посредством устойчивата продуктивност (Rmax). Frontier обезпечава 70% от пиковата си продуктивност като устойчива продуктивност в Linpack, до момента в който Aurora има 51%. Очаква се обстановката да се усъвършенства след идното рационализиране.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР