Илияна Йотова връчи почетния знак на президента Румен Радев на

...
Илияна Йотова връчи почетния знак на президента Румен Радев на
Коментари Харесай

Илияна Йотова връчи награда в Болградската гимназия

Илияна Йотова връчи почетния знак на президента Румен Радев на директорката на Болградската гимназия Снежана Скорич във връзка 160-годишнината на образователното заведение. Наградата е самопризнание за съхранението на българския език и българщината, за високото качество на образованието. Школото се снабди и със специфичен подарък от вицепрезидента - литографията "Сънят на българските дейци за Освобождението на България, 1854 година " от Николай Павлович с акростих на Г.С. Раковски, чието име носи учебното заведение. Скорич удостои Илияна Йотова с почетния знак на гимназията, направен във връзка юбилея. Преподаватели и деца от образователното заведение, облечени в български и украински носии, проведоха особено посрещане на вицепрезидента.
На тържеството в двора на Болградската гимназия слово държа Петро Порошенко. Президентът на Украйна с трогване си спомни първите си училищен години, прекарани точно в това учебно заведение, поклони се на преподавателите, връчи медал "Княгиня Олга " III степен на Снежана Скорич и показа на събралите се министър-председателя на България като "приятеля ми Бойко ". Но, съзнателно или инцидентно, направи гаф, като пропусна да спомене наличието и на Илияна Йотова. Борисов обаче предложения вицепрезидента да произнесе слово.
Историята на това прелестно учебно заведение е историята на България, акцентира в изявлението си вицепрезидентът. И напомни, че доста от борците за националното ни избавление са минали през тези класни стаи, само че техният дух още се усеща в Болградската гимназия. Йотова цитира думите на 16-годишната Злата от село Чумешлий (Криничное) в Украйна, които й направиха незабравимо усещане: "Дор език е жив, народ не умира! " Нека бъдем правилни на основателите на това учебно заведение, да запазим суверенитета, традициите и обичаите си по този начин, както в селата се предават от потомство на потомство. Само с приемливост, с взаимно почитание, с помощ в неволя ще пребъдат и двете ни страни, съобщи вицепрезидентът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР