Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото не премълчава нищо

...
Илиан Стоянов винаги е интересен събеседник, защото не премълчава нищо
Коментари Харесай

Илиан Стоянов-Коловати: Ако Мъри не беше дошъл, много скоро Левски щеше да фалира |

Илиан Стоянов постоянно е забавен събеседник, тъй като не премълчава нищо на никого… Казва нещата с същинските им имена без значение дали са комфортни или не. По време на паузата за националните тимове го потърсихме, с цел да разясняваме тематиката Левски. И първите три месеца на Станимир Стоилов още веднъж на Герена. Ето какво сподели Илиан Стоянов пред екипа на

-Илиане, има ли смяна в Левски след идването на Станимир Стоилов?
-За мен първата голяма смяна е самото завръщане на Мъри. На мен това ми е изцяло задоволително, тъй като го познавам и знам чудесно какво може и по какъв начин работи. Постепенно нещата ще се оправят, само че би трябвало време. Нали не смятате, че 3 месеца е задоволително, с цел да се направи нещо значимо?!

-Първите му четири мача бяха без победа, по-късно пристигна и първият триумф, след това отново неуверени изяви. Което удостоверява думите ти, че няма да стане бързо и елементарно, колкото и на почитателите на Левски да им се желае тимът да побеждава във всеки мач с разлика.
-Дори и в тези първи мачове, в които Левски не победи, бях безусловно сигурен, че нещата ще се наредят. Играли сме дружно, по-късно за към година ми беше треньор. Познавам го извънредно добре и съм наясно с мисленето му. Станимир Стоилов е човек, който първо гледа личните си неточности, може и желае да ги поправя. Не може да се заблуди, че Левски като завоюва един мач и всичко е супер. И след триумфа над Славия сподели горе долу същото – би трябвало време, до момента в който представянето се стабилизира и че една победа не значи безусловно нищо на фона на дълготрайните хрумвания. Между другото аз съм много прелестно сюрпризиран от успеха над Славия. Белите имат много порядъчен тим, а ние постоянно сме играли мъчно в Овча Купел. Знаете и статистиката от последните мачове – Славия се беше трансформирал в много преобладаващ тим.

-Със сигурност част от по-мащабната визия е селекционната политика, включваща прехвърлянията, подготовката и така нататък Трябват ли нови играчи на Левски още в този момент?
-Мъри си знае най-добре какви футболисти му трябват и на кои постове. Аз съм уверен, че той е бил наясно къде трябват нови попълнения още преди да се върна на Герена, тъй като следеше тима. Към този миг актуалните играчи са ОК, само че би трябвало още повишение на равнището. Вече бе притеглен шведски бранител, чака се и бразилецът, тъй че виждате, че още в този момент селекцията върви. Което е хубаво, тъй като по този начин Стоилов ще може още на първата подготовка за новата година да има наличния тим, с който да направи подготовка.

-Спомена думата подготовка. Такава през лятото на процедура нямаше. Ще може ли Стоилов да усъвършенства и физическото положение на тима, провеждайки цяла зимна подготовка?
-Абсолютно! Виждате, че тимът полека-лека стартира с всеки минал мач да играе с повече сили. И това на фона на лятото, когато не се знаеше дали изобщо тимът ще започва присъединяване в А група. Живко Миланов имаше 10-12 футболисти, всеки ден някой си тръгваше или му изтичаше договорът – беше цялостен безпорядък. Тук не споделям никога нищо неприятно за Живко, просто такава беше обстановката. Просто Мъри наследява тима в такава форма и би трябвало в придвижване да усъвършенства нещата. Наистина това не се случва от през днешния ден за утре…

-Преди няколко дни Стойчо Младенов направи съпоставяне с почитателите на ЦСКА и Левски, като даде за образец сините последователи, които не престават да вървят на мачовете и да поддържат тима, до момента в който на „ Армията “ се следи отлив на почитатели и това е видно.
-Моето мнение е, че почитателите на Левски се усъвършенстваха още веднъж около Станимир Стоилов. Вярвайте ми, в случай че Мъри не беше пристигнал в Левски в този миг, тимът доста скоро щеше да банкрутира. Мъри е основният провинен за нещата, които се случват в позитивна тенденция в Левски. Той е един тип поръчител с наличието си. Мъри желае да направи Левски още веднъж европейски тим, както беше преди години. Стоилов не е пристигнал за пари в Левски, тъй като той има доста пари! Това желая да го чуят почитателите на Левски и да го запомнят. Защото какво ли не се написа и приказва.

Станимир Стоилов реализира изключителни триумфи в Казахстан, вкара Астана в групите на Шампионската лига, след това в тези на Лига Европа. Смятате ли, че не е имал положителни финансови условия?! Така че това с парите не е водещо при него в Левски. Други са неговите условия. За Стоилов най-важното нещо е клубът да има някакъв порядъчен бюджет. Ако даден футболист взима 500 лв. заплата, да ги получава, а не да се дават обещание милиони, само че да не се дават. Мъри желае тимът да има база, на която да тренира и да съблюдава вярна политика. Това е. И аз по тази причина го почитам, тъй като си знае позицията.

Не е като някои български треньорчета, които единствено и единствено да отидат да работят някъде, са подготвени на всичко – да им споделят кой да играе и кой не, а на всичкото от горната страна работят и съвсем без пари. Евала на Мъри, че си отстоява позицията. Сигурен съм, че Левски ще излезе от тази рецесия. Дори тук не става въпрос единствено за игровата обстановка, а и за финансовата. Защото Станимир Стоилов гледа да се връщат и отговорностите, насъбрани през годините. А това става с деликатна политика на прехвърлянията. Не да се взимат по 10-11 чужденци, половината от които след това разтрогват и съдят Левски за неустойки.

-Ако погледнем по-далеч във времето, може ли Левски да завоюва Купата на България и ще му стигне ли времето на Станимир Стоилов да нападна трофея? Или не е по никакъв начин наложително да се преследва непременно Купата, а по-скоро да се стабилизира тимът?
-За мен Купата е доста значима. Трофеят си е трофей и няма значение имаш или нямаш тим, в случай че ти се отдаде опция, несъмнено, че ще я гониш. Това е най-прекият път до Европа. И в случай че някой ми споделя, че по-добре Левски да не играе в шампионатите – значи нещо се е объркал. Всяко едно присъединяване на Левски в Европа е плюс за тима. Замислете се, че с изключение на парите, които са много значими, има и други позитивни неща. Представете си, Левски желае даден футболист, само че той ти споделя – вие не играете в Европа, избирам кипърски или някой сръбски тим на 4-5 място. Участието в Европа си е плюс и в това няма никакво подозрение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР