Илън Мъск, най-богатият човек в света, описа Twitter като де

...
Илън Мъск, най-богатият човек в света, описа Twitter като де
Коментари Харесай

Илън Мъск прави "обществения площад" Twitter частна компания

Илън Мъск, най-богатият човек в света, разказа Twitter като " де факто обществен градски площад ". На 25 април той подписа договорка, с която да го направи частен посредством едно от най-мащабните изкупувания с левъридж в историята. Мъск,. Самият той дава по-голямата част от финансирането под формата на 21 милиарда $ личен капитал, както и посредством заем от 12.5 милиарда $ против акциите си в Tesla. Ако договорката е огромно събитие от бизнес позиция, то смисъла ѝ за регулирането на словото в онлайн пространството може да е даже по-важно.

Twitter не се отличава като прелъстителен бизнес. С 217 млн. консуматори на ден той не е от ранга на най-голямата обществена мрежа в света - Фейсбук, a изостава много и от Instagram, TikTok и Snapchat. В продължение на години цената на акциите му почти е в застой - предишния месец тя беше по-ниска, в сравнение с при първичното им стартиране на пазара през 2013 година Twitter е като Craigslist на нашето време, написа техническият анализатор Бенедикт Евънс: " Носи се по вълните на мрежови резултати, не построява нищо значително и се разпада на части. "
Визията на Мъск за онлайн словото
Но Мъск не се интересува от Twitter като бизнес. " Изобщо не ме вълнува икономическата страна ", сподели той на TED конференция по-рано този месец. " Просто имам мощно интуитивно чувство, че съществуването на социална платформа, необятно приобщаваща и ползваща се с оптимално доверие, е извънредно значимо за бъдещето на цивилизацията. "

Желанието му да похарчи огромна част от положението си, с цел да направи Twitter " по-приобщаващ ", идва след интервал, в който платформата ускори модерирането на наличието си. Преди десетилетие ръководителите на Twitter се майтапиха, че компанията е " най-крайното крило от партията за независимост на словото ". Но президентството на Доналд Тръмп и пандемията от ковид-19 убедиха компанията (и множеството други обществени мрежи), че свободата на словото има някои дефекти. В последна сметка Тръмп беше баннат от Twitter, както и от Фейсбук, YouTube и други след протеста в Капитолия през януари 2021 година Дезинформация за коронавирус и други тематики беше маркирана и блокирана. През първата половина на 2021 година Twitter отстрани 5.9 млн. изявления спрямо 1.9 млн. две години по-рано. През същия интервал 1.2 млн. акаунта са били блокирани при 700 000 преди този момент.
Реклама
Как може Мъск да промени нещата? Той сподели, че ще разгласява кода на Twitter, в това число неговия логаритъм за рекомендации, с цел да усили прозрачността. Той предлага самоличността на всички консуматори да се удостовери и да се " победят спам ботовете ". И ще бъде " доста внимателен с непрекъснатите забрани ", като ще избра " краткотрайни спирания ", сподели той пред TED. Това допуска опрощение за Тръмп и други баннати политици, каквито са настояванията на групи като American Civil Liberties Union, която показва Мъск като един от най-големите си донори.
Плурализмът не е за всеки
Мисълта, че командирът на клавиатурната войска може да се завърне, ужасява мнозина от левия набор. Същото важи и за нетърпимостта на Мъск към това, което той назовава woke просвета ( " Умственият woke вирус прави Netflix негледаем ", туитна той по-рано този месец, откакто услугата за видеострийминг регистрира загуба на абонати). Проучване на YouGov в Съединени американски щати този месец демонстрира, че до момента в който 54% от републиканците считат, че обществото ще завоюва от това, че Мъск придобива Twitter, едвам 7% от демократите са на същото мнение.

Тъй като потребителите на Twitter клонят към Демократическата партия, има възможност проектът на Мъск да се окаже неизвестен. Видът на Twitter с разширена независимост на словото може да не се хареса даже на аполитичните консуматори. Модерирането отстранява издевателството, оскърбленията и други форми на тирада, които са законни, само че основават неприятно прекарване онлайн. Социалните мрежи, които бяха основани за да разрешават всичко, което е законно, като Parler и Gettr в последна сметка ускориха цензурирането си, откакто бяха залети с расизъм и порнография.

Ако Twitter схване пуристична линия във връзка с свободата на словото, непосредствените спечелили може да са противниците му с по-висока степен на цензуриране, счита Евелин Дуек, специалист по слово в онлайн пространството в юридическия факултет на " Харвард ". Досега главните обществени мрежи следваха сходни политики за модериране на наличие, като никоя от тях не желаеше прекалено много да се отличава от останалите. " Можете да си визиите Twitter с Тръмп назад в платформата по какъв начин просто влиза в заглавията по през целия ден, всеки ден, до момента в който останалите платформи се отпускат и си ядат пуканките ", споделя тя.
Реклама Частна естрада
Мъск, наподобява, в никакъв случай не е имал нищо срещу да бъде по заглавията. Въпреки това да отстрани модерирането може да е по-трудно, в сравнение с чака. Бойкот от страна на рекламодателите, които обезпечават съвсем всички доходи на Twitter, може да не го тормози. Но приложението на Twitter разчита на разпространяване от магазините на Apple и Google; а те и двата отстраниха Parler след протеста в Капитолия. Правителствата също стягат своите закони за онлайн речта. На 23 април Европейският съюз разгласи, че е постигнал единодушие по черновата на нов Закон за цифровите услуги, който ще задължи обществените мрежи да модерират по-стриктно наличието на своите платформи. Англия готви още по-строг законопроект за онлайн сигурност. През първата половина на 2021 година Twitter е обработил 43 000 поръчки за унищожаване на наличие въз основа на локалните закони, над два пъти повече спрямо две години по-рано.

Друг е въпросът дали Мъск ще успее да се придържа към личните си правила. Социалните мрежи са изправени пред спор на ползи, когато хората, които дефинират политиките за модериране, дават отговор и за растежа, отбелязва Дуек. Дали методът на Мъск към свободата на словото ще бъде повлиян от многото му други ползи? Tesla да вземем за пример се надява да се разшири в Китай, на чиито държавни медии Twitter е сложил значими предупредителни етикети. А в ролята си на консуматор на Twitter Мъск нееднократно е употребявал платформата по злопаметен метод. Той беше съден (неуспешно), откакто назова собствен онлайн зложелател pedo guy; предходната седмица след спречкване с Бил Гейтс той разгласява неприятна фотография на създателя на Microsoft с надпис in case u need to lose a boner fast.

Мъск упорства, че като притежател на платформата той ще бъде неутрален. " Надявам се, че даже най-лошите ми критици ще останат в Twitter, тъй като това значи свободата на словото ", туитна той на 25 април, малко преди бордът на компанията да одобри предлагането му. Някои консуматори имаха други хрумвания - в същия ден една от набиращите известност тематики в мрежата беше Trump`s Twitter.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР