Икономистът, създал термина БРИКС по време на работата си в

...
Икономистът, създал термина БРИКС по време на работата си в
Коментари Харесай

Новата валута на БРИКС е абсурдна идея според топ икономист

Икономистът, основал термина " БРИКС " по време на работата си в Goldman Sachs, изрази песимизъм във връзка с опцията тези нововъзникващи стопански системи да основат единна валута. 

Лорд Джим О’Нийл, който вкара абревиатурата, с цел да подчертае капацитета на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, изрази запаси по отношение на практичността на основаването на обща валута за тези разнообразни страни. Освен това той посочи, че макар постоянните си срещи групата БРИКС е постигнала относително скромни резултати.

Макар че някои страни членки на БРИКС предложиха концепцията да се оспори преобладаващото владичество на щатския $, домакинът на тазгодишната среща на върха, Южна Африка уточни, че валутата на БРИКС не е съществена точка в дневния ред.

О’Нийл акцентира комплицираните провокации, свързани с привеждането в сходство на доста различаващи се стопански системи и изрази песимизъм във връзка с концепцията за основаване на централна банка на БРИКС.

Първоначалната цел на въвеждането на термина БРИКС беше да се подчертае икономическото заричане на тези страни и да се поддържа тяхното консолидиране в полемиките за световното ръководство.

Впоследствие, считано от 2009 година, тези страни предизвикват поредност от срещи на върха. Въпреки това въпросът за разширение на участието в БРИКС продължава да бъде предмет на разногласия.

О’Нийл разкритикува и преобладаващата роля на щатския $ в международната финансова система и изрече съмнение, че всяко сполучливо прекосяване към различна валута би изисквало доста интернационално присъединяване и потребление.  

Освен това той акцентира смисъла на съдействието сред Китай и Индия за усилване на груповото им въздействие върху световните въпроси.

В резюме, лорд Джим О’Нийл, основателят на абревиатурата БРИКС, изрази запаси по отношение на практическата употреба на обща валута измежду тези нововъзникващи стопански системи, като акцентира провокациите на икономическите разлики и сложи под въпрос жизнеспособността на концепцията.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР