Икономиката на Европа не успява да ускори растежа си след

...
Икономиката на Европа не успява да ускори растежа си след
Коментари Харесай

The New York Times: Кога ще гръмне имотният балон в Европа

Икономиката на Европа не съумява да форсира растежа си след години на анемична агресия. Но ниските лихвени проценти, които трябваше да подхранят възобновяване, вместо това провокират растеж на цените на парцелите, което пък от своя страна основава напълно обособени проблеми. Това написа The New York Times.

Парите през днешния ден са толкоз евтини - 20-годишна ипотека в Париж или Франкфурт може да бъде получена против по-малко от 1 %. Това кара жителите да купуват жилища и къщи. А институционалните вложители, които виждат късмет за добра облага, получават с мащаб недвижими парцели из цяла Европа .

В някои елементи на Стария континент , споделя Йорг Кремър, основен икономист в Commerzbank във Франкфурт , цените към този момент надвишават равнищата от преди дълговата рецесия преди десетилетие, а това основава терзания, че имотният взрив може да приключи зле.

"Рисковете са същински, защото негативните лихви в Европа наподобява ще останат за дълго ", споделя той и добави: "За стопанската система като цяло е значимо да предотвратим основаването на нов балон ".

Търсенето се увеличи доста в петте години, в които Европейската централна банка смъкна главната депозитна рента под нулата - стъпка, която в никакъв случай до момента не бе опитвана в подобен мащаб. Цените се повишиха с над 30 % във Франкфурт, Амстердам, Стокхолм, Мадрид и други метрополиси, както и с над 40 % в Португалия, Люксембург, Словакия и Ирландия .

Това направи закупуването на дом извънредно недостъпно за всеки, с изключение на тези с надалеч по-високи от междинните приходи, като в това време увеличи и наемите, карайки работническата класа да се реалокира от градовете в техните околности, прецизира money.bg.

Из целия континент към този момент се заражда неодобрение, което кара кметовете да се пробват да се намесят на пазара, като управляват покачванията на наемите, усилват налозите върху парцелите и показват стратегии за субсидиране.

Макар че ниските лихви помогнаха за възобновяване на еврозоната, икономисти споделят, че политиките през днешния ден наподобява вредят повече, в сравнение с оказват помощ, пречейки и на напъните на ЕЦБ да понижи неравенството. Те не позволиха и фундаментални проблеми, като слабите бизнес вложения. Нито пък съживиха инфлацията - която оказва помощ за увеличение и на заплатите - на никое място, с изключение на на пазара на парцели.

Регулаторите към този момент наблюдават деликатно обстановката. През септември Европейският съвет за систематичен риск, поделение на Европейската централна банка, прикани 11 страни, в това число Люксембург, Австрия, Дания и Швеция да обмислят регулации и данъчни ограничения, с които да успокоят растежа на цените и да усилят достъпността на жилищата.

Бундесбанк, немската централна банка, неотдавна съобщи, че недвижимите парцели в градовете са надценени с сред 15 и 30 % - с други думи, има балон. UBS направи изследване в градове като Мюних, Франкфурт, Амстердам и Париж , като предизвести за риск. Изследване на Deloitte & Touche предизвести, че междинните цени на жилищата ще надвишават предкризисните равнища, в случай че Европейската централна банка остави лихвите под нулата, както е планувано.

Някои икономисти споделят, че терзанията за Европа са пресилени, както и че парцелите са надценени, само че заплаха от пръсване на балон няма. От една страна основаването на нови работни места усили и броя на кредитополучателите. А и купувачите главно вършат покупко-продажби за парцели, в които да живеят, а не с цел да ги купят и бързо да ги продадат, както преди рецесията.

Предлагането на жилища обаче не съумява да доближи темпа на търсенето. Компании като Airbnb усложняват обстановката, като трансформират жилищни парцели във ваканционни. Резултатът е дефицит на налични жилища, изключително при наемите.

Ситуацията се утежнява в допълнение и поради локални и задгранични вложители, които навлязоха и на пазара на жилищни парцели. Пенсионните и застрахователни фондове, които нормално влагат в държавни облигации, към този момент не могат да вършат пари в страни като Германия , където лихвите са под нулата. Това ги накара да навлязат на пазара на парцели.

Наемите и ипотеките към този момент съставляват четвърт от междинния месечен приход, до момента в който преди две десетилетия те бяха 17 %. Всеки десети европеец харчи над 40 % от приходите им за жилище. При по-бедните европейци съотношението е надалеч по-голямо, сочат данни на Housing Europe.

"Цените на жилищата се повишават по-бързо, в сравнение с приходите на жителите ", споделя Седрик ван Стивендаел, президент на организацията и добавя: "Това е проблем за Европа ".

Недостигът на налични жилища основава неодобрение в Европа . В Мадрид и Барселона цените на жилищата се повишиха с над 30 % от 2016 година Това увеличи и наемите, което накара министър председателят да ограничи покачванията на наемите до темпа на инфлация, в миг 0,4 %.

В Париж , където 70 % от жителите живеят чартърен, кметът Ан Идалго също вкара нови ограничавания върху наемите, а в този момент обмисля и създаване на субсидирани жилища, които ще могат да бъдат купувани на половина на пазарната цена.

Но малко места в Европа усещат повишението по този начин, както Берлин . След рухването на стената преди 30 години, служащи, актьори и студенти от ден на ден биват изместени от млади експерти. През последните 5 години наемите подскочиха с над 50 %, което провокира локалните управляващи да замразят цените за интервал от пет години. И дадат право на живеещите чартърен да изискват понижение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР