Икономическите субекти в Европейския съюз губят до 117 млрд. лева

...
Икономическите субекти в Европейския съюз губят до 117 млрд. лева
Коментари Харесай

На 809 млн. лева се оценяват годишните загуби от пиратство в България

Икономическите субекти в Европейския съюз губят до 117 милиарда лв. годишно от продажбата на имитации в 11 съществени стопански бранша, оповестява офисът на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) в София. Годишните загуби заради подправяне и пиратство в България се правят оценка на 809 млн. лв., което се равнява на 15,5% от продажбите в тези 11 бранша на стопанската система, съобщи Българска телеграфна агенция.

Взети дружно, високата стойност, снизходителните присъди и високата възвращаемост на вложените запаси, дефинират притегателността на подправянето за незаконните групи, регистрират анализаторите от Службата за интелектуална благосъстоятелност. Начините на деяние на тези групи стават все по-сложни с развиването на технологиите и на каналите за разпространяване , наред с разширението на гамата от артикули, които се фалшифицират. 

Бизнес моделите, които ползват фалшификаторите, употребяват най-вече интернет за разпространяването на продуктите и за рекламиране на разпространяването и потреблението на нелегално цифрово наличие . Интернет уеб страниците, които продават фалшифицирани артикули печелят от спомагателните приходи от реклами, които са както за високо рисково наличие (съдържание с ограничаване за възраст, хазарт и рисков софтуер), по този начин и за законни търговски марки, които по този метод търпят двойни вреди от рекламирането на такива уеб сайтове (щетите за личните им търговски марки, като и вреди от предоставеното доверие за уеб хостинг).

Освен анализите на предлагането на фалшифицирани артикули и пиратско наличие , EUIPO изследва също и търсенето, т.е. настройките измежду жителите на Европейски Съюз към ползване на артикули и услуги, които нямат права за интелектуална благосъстоятелност . Сред претекстовете за потребителите да купуват фалшифицирани артикули и нелегално да употребяват наличие със предпазени права са ниските цени, достъпността и не по този начин мощното неоправдателно отношение на обществото към такива дейности.

Като ответна мярка на тези трендове Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност , взаимно с обществени и частни сътрудници, подхваща и поддържа дейности в отговор на тези провокации. Тези дейности варират от даване на носителите на права на информация за нарушенията; работа с Европол по огромни ответни ограничения против закононарушения против интелектуалната собственост; поддръжка за Европейската комисия в битката с доставката на фалшифицирани артикули за трети страни и в подпомагането на дребни и междинни предприятия да защитят своите артикули, както и даване на информация на жителите за наличното законно предложение на цифрово наличие и за икономическите и обществени последствия от пазаруването на фалшифицирани артикули или до противозаконното прилагане на цифрово наличие.-->

Отрасълът на облеклото, обувните произведения и принадлежностите е най-големият от всички проучени във връзка с размер на продажбите и претовареност. Според оценката неосъществените продажби в бранша в целия Европейски Съюз се равняват почти на 55,5 милиарда лв. всяка година или на 9,7% от всички продажби. В България неосъществените продажби заради подправяне в бранша на облеклото , обувните произведения и принадлежностите се правят оценка на към 199 млн. лв. годишно или на към 16,2% от продажбите.

Наличието на фалшифицирани артикули на пазара води до приблизителна загуба от 13,6 милиарда евро годишно за бранша на козметиката и персоналната хигиена в Европейски Съюз. Това се равнява на 10,6% от всички продажби в бранша. В България приблизителната загуба за бранша на козметиката и персоналната хигиена е 108 млн. лв., което се равнява на 17,6% от всички продажби в бранша.

Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност EUIPO е децентрализирана организация на Европейски Съюз със седалище в Аликанте, Испания. Тя ръководи регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и записаните дизайни на Общността (РДО), които обезпечават отбрана на интелектуалната благосъстоятелност във всички страни членки на Европейски Съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР