Икономическите нагласи на фирмите в страната са продължили да се

...
Икономическите нагласи на фирмите в страната са продължили да се
Коментари Харесай

Бизнесът е бил оптимист през първата половина на февруари

Икономическите настройки на компаниите в страната са траяли да се усъвършенстват и през февруари, като общият индикатор нараства с 1.5 пункта, демонстрират резултатите от анкетите на Национален статистически институт. Въпросниците обичайно се попълнят от мениджърите доникъде на месеца, тъй че данните не регистрират по какъв начин спорът в Украйна се отразява на бизнес климата у нас. Общата оценка за икономическата среда доближава 19.1 пункта с помощта на по-положителни настройки в индустрията, търговията на дребно и услугите, до момента в който единствено в строителството оценките леко се намаляват.

Дори и преди военния спор икономическата неустановеност още веднъж е най-голямо усложнение за бизнеса, като тежестта ѝ е се ускорява за компаниите от всички сфери. Продължават да порастват упованията за повишаване на цените през идващите месеци във всички браншове като се изключи индустрията.
Най-оптимистични в индустрията, спад в строителството
Най-значително е подобрението на настройките в индустрията , сочат данните на Национален статистически институт. Общият индикатор в бранша се повишава с 2.7 пункта с помощта на по-оптимистични упования на мениджърите за идващите месеци, леко се покачват и оценките за актуалното положение на предприятията. Въпреки това индустриалната интензивност и равнището на поръчките, в това число на тези от чужбина, са оценени по-зле спрямо януари.
Реклама
Сектор индустрия се откроява като единственият със спад на проинфлационните упования за идващите три месеца. Най-много компании в сферата показват като проблем несигурната икономическа конюнктура - над 56%, а 27% срещат дефицит на работна ръка. И двете групи са нарастнали по отношение на предходния месец. Над една четвърт от интервюираните се сблъскват с незадоволително търсене в страната.

С 1.3 пункта се покачва индикаторът за бизнес климата в търговията на дребно . Въпреки по-лошата оценка за актуалното положение на компаниите упованията на мениджърите за идващите месеци са били по-оптимистични със забележителен растеж на плануваните продажби. Продължават да се ускоряват и настройките за растеж на цените през идните три месеца. Икономическата неустановеност е проблем за от ден на ден компании - към този момент над две трети от интервюираните. Следващите най-големи усложнения са свързани с конкуренцията в сектора и търсенето, посочени от надлежно 39% и 37% от търговците, като делът им релативно се резервира на равнището от януари.

След спад предишния месец индикаторът за настройките в бранш услуги се повишава с 1.1 пункта през февруари основно с помощта на по-благоприятни упования. Положителни са оценките за актуалното и предстоящото търсене. Продължават обаче да се ускоряват настройките за растеж на цените в бранша. Като все по-голям проблем за компаниите се обрисува икономическата неустановеност, посочена от над 60% от интервюираните, а близо една трета среща усложнение с конкуренцията в сектора. Почти 18% от компаниите изпитват дефицит на работна ръка.

Строителството е единственият бранш, в който се регистрира леко утежняване на бизнес климата със спад на знака от 0.6 пункта. Макар че оценките за актуалното положение на строителните компании почти се резервират, упованията за идните шест месеца са по-песимистични. Строителната интензивност записва спад по отношение на януари. С икономическа неустановеност към този момент се сблъскват над две трети от компаниите и в този бранш. Над половината от интервюираните имат проблеми с високите цени на суровините, а 46% изпитват дефицит на работна ръка.
Реклама Промишлената инфлация се форсира до 32.6% на годишна база през януари Индексът на цените на производител през януари продължава да се повишава и регистрира растеж от 32.6% по отношение на година по-рано, демонстрират данните на националната статистика. В сферата на енергетиката индустриалните цени записват 85.7% покачване, в преработващата индустрия - 17.1%, а в добивната - 3.9%.На месечна база растежът на общия индикатор е 3.2%. Отново най-значителна е промишлената инфлация в енергетиката - 5% нагоре по отношение на декември, а в преработващата индустрия - 2.6%. Цените в добивната индустрия регистрират понижение от 3.4% на месечна база.По-голямо е повишаването на продукцията за вътрешния пазар - 42% на годишна база, до момента в който за интернационалния нарастването е 18.5%. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР