Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за

...
Икономическите нагласи на анализатори и инвеститори за Германия и за
Коментари Харесай

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и в цялата еврозона през април



Икономическите настройки на анализатори и вложители за Германия и за цялата еврозоната се утежниха през април за втори следващ месец, само че по-сдържано от упованията, демонстрират резултатите от последното изследване на центъра за европейски стопански проучвания Zew.

Индексът на основания в Мюнхен проучвателен институт Zew, измерващ бъдещите стопански упования в Германия за идващите шест месеца, се намали през април с 1,7 пункта до -41,0 пункта, само че след срив с 9,36 пункта през март, когато беше регистриран най-драстичният спад в упованията от началото на изследването през декември 1991 година

" Индикаторът на института ZEW за стопански настроения остава на ниско равнище. Експертите са песимистично настроени към актуалната икономическа обстановка и допускат, че тя ще продължи да се утежнява ", разяснява президентът на ZEW професор Ахим Вамбах.

" Намаляването на инфлационните упования, компенсиращо съвсем на половина забележителното нарастване от предходния месец, дава известна причина за вяра. Въпреки това остава вероятността за стагфлация (слаб стопански напредък при растяща инфлация) през идващите шест месеца ", добави той.

В същото време обаче показателят, определящ оценките на вложителите за настоящите стопански условия в Германия, се утежни внезапно през април, падайки с 9,4 пункта до -30,8 пункта.

Това съставлява второ следващо утежняване на икономическите настройки след началото на съветската военна инвазия в Украйна, като упованията и оценките за икономическата обстановка в Германия в този момент са сходни на тези от началото на коронавирусната пандемия през март 2020 година

Индексът на инфлационните упования в Германия обаче спадна през април с цели 43,4 пункта до равнище от 26,8 пункта.

Проучването на института ZEW също по този начин демонстрира, че и показателят на настройките на специалистите на финансовите пазари във връзка с икономическото развиване в цялата еврозона се намали през април с 4,3 пункта до -43,0 пункта. Показателят за настоящата икономическа обстановка в еврозоната пък спадна с 6,6 пункта до -28,5 пункта.

Индексът на инфлационните упования в еврозоната се намали през април с цели 43,6 пункта до 25,9 пункта, като 47,5% от пазарните специалисти чакат инфлацията в еврозоната да нарасне през идващите шест месеца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР