Икономическата ситуация в страната е изключително сложна и ще става

...
Икономическата ситуация в страната е изключително сложна и ще става
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Правителството обещава без да мисли

Икономическата обстановка в страната е извънредно комплицирана и ще става все по-сложна. Това съобщи пред БГНЕС икономистът от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова, участник в тристранните срещи сред държавно управление, синдикати и работодатели.

Григорова дефинира като нереалистични упованията на държавното управление за усмиряване на инфлационния напън през идващите месеци, каквато поръчка направи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ По отношение на инфлацията това е много оптимистично изказване от страна на Василев. Докато при нас през март годишната инфлация беше 12,4%, то в прибалтийските страни тя доближава 19%. В този смисъл не виждам причина за подобен оптимизъм “, сподели Григорова.

Най-малкото това съгласно нея не може да се случи поради високите цени на енергоносителите.

Тя обърна внимание на спорните изказване на премиера Кирил Петков и неговия шеф кабинет Лена Бориславова, които единствено в един ден обявиха, първо, че цената на газа ще бъде от 3 до 4 пъти по-ниска, а по-късно, че тя ще бъде еквивалентна на тази на „ Газпром “. „ Опасявам се, че ръководещите дават поръчки преди да са премислили това, което дават обещание “, сподели Григорова.

Тя опроверга и изказванията на вицепремиера Василев за регистриран висок стопански напредък.

„ По отношение на икономическия напредък Василев засяга нараствания оборот в парични средства, само че той се усилва точно заради инфлацията. Това че имаме подобен „ напредък “ се дължи частично на високата инфлация, частично заради засиленото произвеждане и продажба на оръжия “, сподели Ваня Григорова и добави, че това по никакъв метод не ни дава мотив да считаме, че икономическата обстановка в страната се стабилизира.

За нея един от огромните проблеми, който се задава, само че към момента сякаш не се осъзнава у нас е задаващата се продоволствена рецесия. Тя напомни, че Русия и Украйна взети дружно са може би най-големите производители на зърно.

„ Ако сега там не се отглежда тази просвета, поради войната, това значи, че няма от кое място да доставяме пшеница в международен мащаб. Ние в България можем да задоволим нашето търсене, само че защото производството се прави от частни компании и върху техния експорт няма надзор, това значи, че освен това високо международно търсене можем да останем без самун “, предизвести икономистът от КТ „ Подкрепа “.

Синдикатът освен остава в протестна подготвеност, само че ще си организира митинга на 18 май.

„ Ние ще проведем митинга на Градски превоз, който бяхме декларирали. Работодателските организации се отхвърлиха от техния митинг, тъй като най-сетне получиха обещания за обезщетения, както за тока, по този начин и за природния газ. Това по никакъв метод не облекчава обстановка в Градския превоз и освен там. Макар да получат обезщетения, вероятно, тъй като на обещанията по никакъв метод не може да се има вяра, това не подсигурява, че те ще усилят заплатите на служащите си, с цел да може да се покрие нарасналата инфлация. А това нас изключително доста ни интересува. Ако работодателите съумяха да си договорят някакви дотации от страна на страната, това напълно не значи, че ще стигне до българския служащ “, съобщи Ваня Григорова
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР