Икономическата активност по света, която беше силно засегната от коронавирусната

...
Икономическата активност по света, която беше силно засегната от коронавирусната
Коментари Харесай

МВФ ни съсипва с прогноза за световната икономика

Икономическата интензивност по света, която беше мощно наранена от коронавирусната пандемия, може и да не се възвърне изцяло даже до края на 2021 година, съобщи в петък Гита Гопинат, основен икономист на Международния валутен фонд.

По-рано тази седмица МВФ намали внезапно своите стопански прогнози, като към този момент чака световната стопанска система да се сви с 3% през актуалната година, преди да нарасне с 5,8% през идната година, отскок, който обаче Гита Гопинат дефинира като " отчасти възобновяване ".

" Предвиждаме икономическо възобновяване с 5,8% за 2021 година, само че това е отчасти възобновяване ", уточни тя в петък в изявление за бизнес малкия екран CNBC.

" Така че даже до края на 2021 година чакаме равнището на икономическа интензивност да бъде под това, което бяхме планували преди вирусната пандемия ", добави основният икономист на МВФ.

Бързо разпространяващият се ковид, който болести повече от 2 милиона души в международен мащаб, принуди управляващите в редица страни да наложат строги ограничаващи ограничения, което докара до прекъсване на огромна част от международната икономическа интензивност.

Правителствата и централните банки по света започнаха ограничения за подкрепяне на бизнеса и семействата да преживеят рецесията - отговор, който Гита Гопинат означи, че е бил " бърз и нападателен.

" Мисля че в случай че сравните това със международната финансова рецесия, актуалният отговор беше доста по-бърз и мащабите му бяха доста по-големи ", разяснява тя и означи, че стопанските системи по света оповестиха фискални тласъци на обща стойност към 8 трилиона $.

Но Гопинат също по този начин сподели, че размерът на тласъците не е " еднообразно разпределен " сред обособените стопански системи, защото фискални тласъци за към 7 трилиона $ идват от страните от Г-20.

" Загрижеността, която имаме, е по-голяма за разрастващите се и нововъзникващи стопански системи, които разполагат с по-малко фискално пространство ", уточни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР