Играта на нерви за това ще получи Продължаваме промяната (ПП)

...
Играта на нерви за това ще получи Продължаваме промяната (ПП)
Коментари Харесай

ПП може и да състави проектокабинет, но без да го предложи на парламента

Играта на нерви за това ще получи " Продължаваме промяната " (ПП) поддръжката на още депутати в Народното събрание продължава. Като тази поддръжка е залог за това дали мандатоносителят въобще ще подложи на гласоподаване проектокабинет, какъвто обаче въпреки всичко мисли да сформира и да съобщи директория с имена на президента.

Кога президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление към този момент не е ясно, само че упованията са това да се случи още в понеделник, в случай че не още този петък - поради бързината, с която президентът насрочи и организира консултациите с парламентарно показаните сили (с изключение на Политическа партия и Българска социалистическа партия, които не се явиха в понеделник, а той не насрочи друга дата, б.р.).

Според източници на Клуб Z и сега не престават опитите на Кирил Петков да откри парламентарна поддръжка. Както е известно, след напускането на " ИТН " на обединението, Политическа партия се опитваше да откри 12 народни представители " отцепници " от останалите парламентарни групи, с цел да има ръководството към този момент в тристранен формат, болшинство - въпреки и висящо на косъм. Отцепниците се оказаха шестима. До последно се очакваше дали ще има изненади при гласуването на вота на съмнение, само че в последна сметка подкрепящите държавното управление " самостоятелни " народни представители не се усилиха и си останаха толкоз.

За избор на кабинет обаче не е нужно болшинство от 121 гласа и точно това давало вяра на премиера в оставка, че въпреки всичко Политическа партия може и да осъществя мандат в границите на 47-ото Народно заседание. Затова и продължавали сондажите за евентуална поддръжка, било то изразяваща се в това някои депутати да закъснеят за работа или " да се разболеят " за основното гласоподаване, а поддръжката да се усилва в следствие.

Ако обаче се откри, че такава поддръжка няма, то от групировката щели да показват проектокабинет, само че на процедура не и да осъществят мандата, внасяйки проектокабинета за гласоподаване в Народното събрание.

Засега е несъмнено обаче, че за министър-председател още веднъж ще бъде препоръчан Кирил Петков - макар парламентарните и медийни спекулации, че Политическа партия може да предложи компромисно име, като това на някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев или на вицепремиера и финансов министър Асен Василев - с цел да върне хората на Слави Трифонов на масата на договарянията.

Представяне на проектокабинет без обаче да го подлага на гласоподаване направи ГЕРБ предходната година, когато водачът Бойко Борисов постави отпред в " досието " Даниел Митов.

Иначе довечера се чака съдружният съвет - към този момент от Политическа партия, Българска социалистическа партия и " Демократична България " да се събере.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР