Идват два удара – върху публичните финанси, които ще увеличат

...
Идват два удара – върху публичните финанси, които ще увеличат
Коментари Харесай

Дянков: Очакват ни нови избори, кабинет няма да има, светът е в тежка финансова ситуация

Идват два удара – върху обществените финанси, които ще усилят цената им, въпреки това – ще се усилят лихвите, което ще е удар за жителите и бизнеса. Това разяснява за Нова ТВ някогашният финансов министър Симеон Дянков по отношение на прекомерно притеснителния отчет на българското Министерство на финансите.

Според него ще се понижат броят и размера на заемите, което ще забави българската стопанска система. А през есента ще има бизнеси, които ще се окажат несъстоятелност като хотелиери, мебелна индустрия, фармацефтиката, уточни специалистът.

Дянков разяснява, че макар че инфлацията се забавя на 16%, тя е доста висока. Ако се вдигнат и лихвите – това също повдига инфлацията. Двуцифрената инфлация ще остане най-малко до есента, предвижда някогашният финансов министър.

Не е добре да има таван на надценката. Това незабавно ще влезе в правосъдната система. Това са популистки пожелания, акцентира още той.

Симеон Дянков разчете и по какъв начин ще се отрази банкрутът на американските банки.

Това е плашещо развиването на банковата система в Съединени американски щати. Това следва нещо, което се случи през 2008 година. И сега две огромни банки към този момент са в ликвидност, към 5 други банки са проблематични. Нещо, което се случи преди 15 години. Това е спомагателна неподходяща тежест. В тежка финансова обстановка сме и у нас, и в света, посочи Дянков.

Според него няма да има постоянен кабинет след идващите избори, колкото и да не ни се желае. Защото с изключение на политическите проблеми, ще се върви към развой да се прави механически кабинет, за който ще бъде извънредно мъчно да ръководи. По-скоро вървим към следващи други избори, тъй като финансовата обстановка става още по-трудна. Оставаме оптимистични, нека прогнозите ни не се осъществен в този вид, приключи коментара си Симеон Дянков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР