Идва момент в живота на непокътнато женско куче, когато то

...
Идва момент в живота на непокътнато женско куче, когато то
Коментари Харесай

На колко години спират да се разгонват кучетата?

Идва миг в живота на непокътнато женско куче, когато то е готово за размножаване. Този интервал се назовава разгонване при кучето. Етапът на разгонване, именуван още еструс или сезон, има разнообразни физически и поведенчески признаци.

Много от факторите на еструса като периодичност и дълготрайност зависят от възрастта и породата на вашето куче. Вашето куче може да има признаци, които са характерни за него.

Еструсни цикли на кучета

Когато женските кучета навлязат в пубертета, те стартират да имат естрален цикъл. Еструсният цикъл (наричан още сексуален цикъл) се състои от четири обособени стадия.

Това е нервно-хуморален верижен рефлекторен комплекс от морфологични и физиологични промени в половите органи и целия организъм при женските бозайници. Проявява се с периодическа изява на признаци, характеризиращи промените в половата система и половото държание на женските животни, позволяващо заплождането им и е вследствие на функционални промени, които настъпват в доста от системите на организма, в това число и кората на основният мозък.

Еструсният цикъл се състои от четири обособени стадия. Това, което множеството хора назовават „ разгонване “ или „ влизане в сезона “, се отнася до стадиите, наречени проеструс и еструс. Въпреки че може да има огромни разлики сред кучетата, както в държанието, по този начин и в резултатите от физическия обзор на всеки стадий, разбирането на съставените елементи на естралния цикъл на кучето е потребно за хора, които възнамеряват да развъждат. Може да бъде потребно и за тези, които желаят да стерилизират кучето си, с цел да предотвратят бременност или бъдещи цикли на разгонване.

Кога стартира разгонването и какъв брой постоянно се случва

 На какъв брой години стопират да се разгонват кучетата?

Първото разгонване на кучето може да стартира на възраст сред 6 и 24 месеца, като по-малките породи, това се случва една концепция по-рано от по-големите породи. Повечето кучета имат две разгонвания годишно или приблизително на всеки 5-11 месеца. Срещат се някои изключения от породата, като басенджи и тибетски мастиф, които нормално се разгонват единствено един път годишно. Най-забележимият симптом за разгонването на кучето е кървавото вагинално течение, което нормално продължава сред 14 и 21 дни.

Четирите стадия на естрален цикъл включват проеструс, еструс, диеструс и анеструс.

Проеструс

Естрогенът е хормон, създаван от яйчниците по време на проеструс и доближава пик един до два дни преди идващия стадий (еструс). Естрогенът, създаден на този стадий, предизвиква промени в половите органи. Кучетата ще бъдат привлекателни за други кучета и могат да показват игриво държание с мъжки кучета по време на този стадий, само че към момента не са възприемчиви към отглеждане. Този стадий може да продължи приблизително сред шест и единадесет дни.

Еструс

Еструсът стартира, когато женската е възприемчива за размножаване. Еструсът нормално стартира с прилив на лутеинизиращ хормон (LH) заради понижаване на естрогена и увеличение на прогестерона. Тези хормонални промени са това, което въздейства върху възприемчивостта на женската към размножаване. Вагиналното течение може да се промени до цвят на плява, макар че съществуват доста вариации сред кучетата (зависи от размер, порода и др.). Еструсът нормално продължава пет до девет дни, само че може да варира сред един и двадесет дни.

Диеструсът

Той стартира, когато женската към този момент не демонстрира признаци на еструс, като да вземем за пример изправяне, с цел да се качи. Характеризира се с повишение на прогестерона, който доближава пик 2-3 седмици след овулацията и по-късно се задържа на това нараснало равнище за 1-2 седмици, преди постепенно да намалее за 10-30 дни. Прогестеронът (хормонът за поддържане на бременност) ще се усили по време на този стадий, без значение дали кучето е бременно или не. Диеструсът приключва, когато концентрациите на прогестерон се върнат към изходното равнище. По време на този стадий женските кучета към този момент няма да бъдат привлекателни за мъжките, нито ще разрешават чифтосване. Външните полови органи са неразличими сред диеструс и идващия стадий, анеструс.

Анеструс

Анеструсът е стадият, в който кучето навлиза или в края на разгонващия си цикъл, или откакто има към този момент родени кученца. През този стадий равнищата на прогестерон остават ниски. Има интервал след раждането или след естествен разгонващ цикъл, когато матката би трябвало да претърпи развой, наименуван инволюция. Този развой възвръща матката, с цел да се приготви за повтаряне на цикъла на еструса и изисква към четири месеца, с цел да приключи.

Как можете да разберете, че кучето ви е разгонено

Кучешките феромони са неоткриваеми за хората, само че има няколко други надеждни метода да разберете дали вашето куче е разгонено, в това число:

- Физически промени: Може да забележите продължаващо отичане на вулвата, кърваво течение или даже смяна в цвета на вулвата (обикновено до сламено сходен оттенък). Вашето куче може също по този начин да извие тялото си, когато се ползва напън върху долната част на гърба му и може да забележите, че тя движи опашката си настрани;

- Промени в държанието: Подобно на ухажване държание, постоянно се инициира от женското куче и може да включва обособяване на феромони, вокализация, промени в позата, нараснала физическа интензивност, уриниране в наличието на мъжко куче или допускане на мъжки интерес (като да вземем за пример позволяване да подушат или оближете вулвата);

- Диагностично проучване: Вагиналната цитология (процедура, сходна на цитонамазка) е на ниска цена, относително бърз инструмент за наблюдаване, който може да се извърши амбулаторно с ветеринарен доктор.

Минават ли кучетата през менопауза

 Край на разгонване на куче

Кучетата не минават през менопаузата. Тъй като техните репродуктивни цикли са разнообразни от тези при хората, кучетата могат да продължат да се разгонват и след това да забременеят през целият си живот, даже и в преклонна възраст. Докато репродуктивният цикъл на индивида продължава приблизително 28 дни, кучетата са доста по-различни. Женските кучета не вършат цикъл всеки месец, а нормално единствено един път или два пъти годишно. Средно кучетата се разгонват на всеки седем месеца.

Може да забележите обаче, че цикълът на вашето куче може да се случва по-рядко или продължителността наподобява по-дълга от едно разгонване до друго. Това е обикновено при кучетата, когато остаряват. Но кучетата, които са спрели изцяло да имат цикли, би трябвало да бъдат прегледани от ветеринарен доктор, защото това може да алармира за главно здравословно положение или развой на метаболитно заболяване.

Как да предпазя кучето си от разгонване или зачеване

Ако не желаете кучето ви да изпита цикли на разгонване или да забременее, най-хубавата предварителна защита е да го стерилизирате, което съставлява хирургическа процедура за премахване на яйчниците и в доста случаи на матката. Отстраняването на яйчниците предотвратява производството на естроген и прогестерон, което предотвратява разгонването. Стерилизацията също по този начин предотвратява постоянно срещана репродуктивна зараза на матката, известна като пиометра, и в доста случаи понижава риска от рак на млечната жлеза.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР