И в Брюксел дискретно се гледаха часовници и се правеха

...
И в Брюксел дискретно се гледаха часовници и се правеха
Коментари Харесай

С ентусиазъм, но без триумф Брюксел прие новината от София за РСМ


И в Брюксел дискретно се гледаха часовници и се правеха прогнози дали резултатът от вота в Народното събрание София ще стане явен преди края на лидерската среща. Едва ли обаче ще узнаем кой от държавните и държавни ръководители по какъв начин е реагирал, защото те бяха в закрито съвещание.

Българският министър председател в оставка Кирил Петков описа, че първите поздравления са пристигнали от ръководителите на Комисията и Съвета, както и от френския президент. Точно те през вчерашния ден призоваваха България да извърши европейския си дълг, а в този момент приканват за същото Северна Македония.

От Брюксел министър председателят в оставка Кирил Петков благодари за вота в Народното събрание. Той благодари персонално и на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Според него макар натиска от Има Такъв Народ - партията, която я е издигнала, тя е ясно е декларирала, че предлагането на френското председателство е било най-хубавото допустимо. За воденото от него държавно управление обаче цената е била висока.
Снимка: EPA


„ Точно когато се гласуваше и вотът на съмнение, и се опитваме да решим този народен въпрос, вместо да получим институционална поддръжка от президентството – в този миг се чака институцията на президентството да подаде ръка, да бъде част от общото решение, и когато тъкмо в този сериозен миг се каже – Ами това е техен проблем, за какво не го вземат решение - и няма градивен метод, от там пристигна моята реакция – това не е държавническият метод да се вземат решение тези проблеми. Държавническият метод е да се сплотяваме, безапелационен беше Кирил Петков.

С възторг, само че без успех Брюксел одобри новината от София.

„ Оставаме мобилизирани за напредване на Северна Македония и Албания след вота в българския парламент преди няколко часа “, сподели Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.
Снимка: EPA

„ В идните часове продължаваме техническата работа и контактите с българските и македонските ни сътрудници, с цел да довършим контракта в идващите дни. Всичко е квалифицирано, с цел да влезе в действие бързо. Поздравявам българския министър председател, само че също и политическите сили от обединението, и от опозицията, които съумяха да се обединят към този избор “, съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон.

Предстои обаче втори тур за доказване на успеваемостта на европейската дипломация – този път отсреща й ще е Северна Македония.
Снимка: EPA

Никой в Брюксел не се ангажира с прогноза дали предлагането на френското председателство ще оцелее и при второто затруднение, този път в Скопие.

Ротационното председателство на Франция завършва идния четвъртък. След седмица, в петък, ръководител към този момент ще е Чехия, която разумно има свои цели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР