И трите телекома у нас обявиха ново вдигане на цените

...
И трите телекома у нас обявиха ново вдигане на цените
Коментари Харесай

Инфлация или картел? Недоволство след като телекомите отново вдигнаха цените

И трите телекома у нас оповестиха ново повдигане на цените поради инфлацията. Индексацията ще бъде отразена в новите фактури. Омбудсманът Диана Ковачева дефинира дейностите на телекомите като възмутителни, а депутати дадоха обещание до септември да бъдат подхванати ограничения против картелни дейности на мобилните оператори.

Вече трета поредна година телекомите подвигат цените, оправдавайки се с инфлацията, без държавните институции да се намесват. Vivacom разгласи, че повишаването при тях е с 4,5% спрямо предходната година. А1 към момента обмислят какво ще е постъпването. Вчера Yettel заяви, че подвига таксите за месечните клиенти с 9,5%.

От Yettel отхвърлиха коментар пред камера, само че в писмен отговор до " По света и у нас " стимулират повишаването с инфлацията за предходната година, която е била 9,5% и декларират, че сложните стопански условия се отразяват и върху активността на компанията.

Потребителите са гневни поради повишаването.

" Очаквах го, само че не чаках че ще бъде толкоз безочливо и безсрамно. Ще платим - щем, не щем, вързани сме с деца, фамилии и по този начин нататък ".

Поскъпването на месечните абонаментни такси провокира реакция и измежду депутатите. Някои желаеха настоящето управление на Комисия за защита на конкуренцията да бъде заменено.

" Регулаторите ще бъдат заменени и откакто имаме явен механизъм по какъв начин ще стане това.И по какъв метод -дали да се бърза или не и във връзка с Комисия за защита на конкуренцията и във връзка с част от останалите регулатори. Те не работят и не е единствено това. Те не работят изгода на обществото ", сподели Ивайло Мирчев, народен представител от ПП-ДБ.

" Аз считам, че е неприемливо да се бъркаме в работата на регулаторите. Политиците нямаме работа там ", сподели Делян Пеевски, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

" Изказването " Ще сменим Комисия за защита на конкуренцията " е още едно доказателство за политическа интервенция в работата на самостоятелните органи. Това не е ръководство. Комисия за защита на конкуренцията и другите органи би трябвало да работят умерено и да вземат своите решения ", съобщи Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия.

Потърсихме позицията и на Комисия за защита на конкуренцията по тематиката, само че останахме без отговор на въпроса по кое време за последно Комисия за защита на конкуренцията са проверявали мобилните оператори за нелоялни практики.

Депутатът Ивайло Мирчев даде обещание до септември да се одобряват законови промени против картелни дейности на мобилните оператори.

" Смятаме, че огромна част от мобилните оператори имат съществени политически връзки и политически тил ", разяснява Мирчев.

Според Мирчев индикации за картел при мобилните оператори има от години и депутати към този момент работели по смяна на разпоредбите, по които да работи Комисия за защита на конкуренцията. Мирчев предлага и да се основат условия за конкуренция в това число и за нахлуване на нови играчи на пазара с мобилните услуги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР