И тази година се очаква плажовете да бъдат готови още

...
И тази година се очаква плажовете да бъдат готови още
Коментари Харесай

Концесионери по Черноморието искат индексиране на концесионната такса с инфлацията

И тази година се чака плажовете да бъдат подготвени още през месец май, по рано от формалния плажен сезон, поради хубавото време и съществуване на туристи.„

„ До средата на май ще бъда напълно подготвен и в случай че времето разреши и в случай че хората желаят ще предоставим и платени услуги. Същевременно по контракта ми е заложено от 1 юни да назнача първа обходна двойка спасители и здравно лице в случай че видя скупчване на хора както съм го правил предишни години, по този начин и тази година ще извикам по-рано двойка спасители “, споделя концесионерът на плаж Николай Димитров.

Вече са факт и първите два извършени курса за водни спасители и първите искащи а работят на черноморското крайбрежие, които са най-вече ватерполисти и плувци покрили всички нормативи.
Непознаването на мястото където отиваш, неможенето да излезеш от ситуацията, в която попадаш и незнанието по какъв начин да окажеш помощ на другия. това са трите аргументи за удавянията. Ако ние овладеем трите аргументи, и се съобразяваме с тях, имам вяра че водния травматизъм в България ще намалее фрапантно.
Васил Алексеев – старши избавител и инструктор по водно избавяне

А другояче на огромните плажове като Слънчев бряг, Несебър, Равда и Созопол цените на шезлонг и чадър няма да бъдат променяни поради тавана на цените по контракт. Концесионери обаче ще упорстват за промени, защото някои от цените от 10 лв. да вземем за пример към този момент не са рентабилни.
Получава се по този начин на много от плажовете че договорите които са подписани преди 5-6 години сега няма по какъв начин да компенсират тази инфлация и за жалост би трябвало да се мислят някаква нова методика която да се анексират тези контракти.
Николай Димитров - концесионер на плаж

За разлика от старите контракти новите наематели са показали повишен ценоразпис. Като новият наемател на Плажове Перла в община Приморско, където по данни на министерството на туризма препоръчаните суми са 100 лв. за чадър и толкоз за шезлонг. Цената на чадър и шезлонг на ММЦ Приморско пък ще коства 50 лв., а по 35 лв. на някои линии в Черноморец и Поморие. Цените в Слънчев бряг, Несебър и Равда остават сред 10 и 15 лв. Там където няма опция за покачване на цените за сянка, ще се търсят други варианти. Ръст има и в заплатите на плажния личен състав.

„ Между 20 и 30% ще бъдат увеличени заплатите на спасителите. Инфлацията тази година която ни е заложена т.е. нашите наеми, концесионни такси ще бъдат увеличени със 17,8% съобразено с предходната година. т.е. ние имаме още едно струпване със 17,8% а в същото време разноските за заплати и осигуровки се усилиха с 25-30% “, споделя Димитров.

От асоциацията на концесионерите на морски плажове, обаче приготвят предложение към Министерството на туризма, в което желаят да се индексира с инфлацията годишното концесионно заплащане за тази година. Намаляването на таксите може да докара до понижаване на цените, каквито ограничения бяха подхванати по време на пандемията.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР