И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов обяви началото на ревизия в

...
И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов обяви началото на ревизия в
Коментари Харесай

Сарафов демонстративно вкара армия от прокурори на проверка в СРП

И.ф. основният прокурор Борислав Сарафов разгласи началото на проверка в Софийската районна прокуратура - институцията, която е виновна за множеството смачкани преписки по сигнали против убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Сарафов се появи в петък заран в СРП дружно с група от над 20 прокурори и инспектори, с цел да разгласи началото на вътрешната инспекция пред медиите.

" Още при встъпването ми в служба желаех оставката на районния прокурор Невена Зартова. Назначих проверка на Районната прокуратура, след която желаех от Висш съдебен съвет да образува дисциплинарно произвеждане против Зартова. Междувременно продължиха да се генерират кавги и напрежение. Вижда се, че точно тук е един от генезисите, където се разрушава постаментът на справедливостта ", разгласи Сарафов пред публицистите.

Той направи директна връзка сред разкритието на АКФ за тайния клуб на Нотариуса и инспекцията в СРП.

" Дори 5, 10 или 15 каузи да са изтъргувани в някой клуб или другаде под въздействието на някой лобист, това значи, че има голям проблем и че се търгува със правдивост. Търгува се с човешки ориси ", сподели още той.

Сарафов назова " шпицкоманда " хипотетичните съучастници на Нотариуса, които са изземали делата против него от други прокурори.

По подигравка - Борислав Сарафов беше дълготраен зам.-главен прокурор и началник на Националната следствена работа, който остана изцяло въздържан след разкритията на Антикорупционния фонд за схемата на Мартин Божанов за търговия с въздействие в Специализирания съд през 2021 година

С години Сарафов не вземаше отношение и по още по-гръмкия успореден скандал със схемата за споразумяване на каузи през Петьо Петров - Еврото. Но през 2023 година се оказа, че той е бил фамилен другар със скандалния някогашен следовател и е гостувал в прословутия ресторант " Осемте джуджета ", което сложи под голямо подозрение какво следствие ще организира прокуратурата по случая.

Попитан за какво прокуратурата остана бездейна и по случая " Еврото ", и по случая " Нотариуса ", Сарафов реши да трансферира топката в полето на Иван Гешев.

" Аз виждам едно име пред скоби и по двата случая - това на някогашния основен прокурор ", сподели той, само че отхвърли изрично да даде оценката си за отговорността на Сотир Цацаров и на някогашните министри на вътрешните работи, които са работили през цялото десетилетие на незаконната активност на Петров и Божанов.

На въпрос няма ли да ревизира и Градската прокуратура, която с години е отказвала да работи по каузи за Нотариуса, той отговори, че " за жалост обвиняването на СГП закъсня, другояче се приготвяше обвиняване ".

" Ако има леке по прокурорската роба, ние би трябвало да покажем, че имаме имунна система и механизми да се прочистим ", разгласи още Сарафов.

Вместо да поеме отговорност за бездействието на институцията, той реши да тръгне в офанзива против парламентарното болшинство, като разгласи, че " обезвластяването на основния прокурор ще докара до размножаването на такива брокери на търговия със правдивост в цялата правосъдна система ".

" Отправям зов към политическата класа да не разграждат прокуратурата, тъй като обезвластяването на основния прокурор всички контролни механизми на прокуратруата ще изчезнат ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР