Хронологично през какви етапи преминаха преговорите, траяли по-малко от час? Борисов

...
Хронологично през какви етапи преминаха преговорите, траяли по-малко от час?
Борисов
Коментари Харесай

След лидерската среща на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ: Първо управленска програма, после решават за кабинет

Хронологично през какви стадии минаха договарянията, траяли по-малко от час?

Борисов изиска да чуе имена на министър председател и министри, от ПП-ДБ споделиха, че нямат даден мандат от партиите си за това и отвърнаха с друга отстъпка - точно Асен Василев предложи да се договорят първо за управническа стратегия и след това дружно да излъчат министерския лист. Последва още един поклон от ГЕРБ - отхвърлиха се от срещи с останалите парламентарни групи, които бяха възнамерявали, до момента в който до дъно не изчерпят вариантите за държавно управление с ПП-ДБ.

Всичко това се случи обществено, откакто водачите на обединенията за първи път седнаха на една маса. Бюджетът и законодателната стратегия, по която към този момент се договориха работните групи преди седмица, бяха изведени преди всичко при започване на диалога, а тонът - спокоен и без страсти. Нещо повече - Борисов заяви, че с Кирил Петков към този момент са се сдобрили и нямало проблем повече сред тях.

" С господин Петков към този момент сме си дали прошка, тъй че нищо в нашите взаимоотношения не попречва каквото и да е било, да свършим хубава работа . Ако вие оферирате кабинет и ние го харесаме, това е друга тематика на диалог. Ако сте водили диалози с другите партии и това също би трябвало да ни го кажете ", стартира диалога Бойко Борисов от непоколебимата позиция, че двете първи обединения би трябвало да ръководят дружно непременно.

Още фотоси

" Считаме, че в сегашната обстановка би трябвало да намерим метод за основаване на държавно управление. Дали с първия или втория мандат, не е значимо за мен, значимо е да има постоянно държавно управление дали с първия или с втория, само че в противоположен случай отиваме на шестите избори през юни или юли, които ще дадат същия резултат и ще се озовем още веднъж в същите договаряния ", сподели водачът на ГЕРБ. 

Той настоя още един път да ПП-ДБ ясно да повторят позицията си, че няма да поддържат първия мандат. И изиска да чуе състав на кабинет - министър председател, министри, с цел да знае ГЕРБ, в случай че тръгне към поддръжка за втория мандат, кого ще поддържат. 

" На хората им омръзна да се занимават с нас. Да не считаме, че сме си самодостатъчни, в Народното събрание има още 4 партии ", предизвести Борисов. И позволи, че това не са малко депутати и не би трябвало да бъдат подценявани, означи той. 

Снимка: Булфото

Кирил Петков пък отвърна, че ще изчакат да видят какво ще стане с първия мандат и тогава ще кажат състава на кабинета.

" Това от наша позиция не е някакъв дебелоглав, че ние няма да подкрепим първия мандат. Това беше ясно заложена политика на органите на партиите, плюс нашите гласоподаватели. Ние споделяме - желаеме държавно управление, само че не желаеме да изземваме самодейността. В момента първият мандат е при вас ", сподели съпредседателят на Политическа партия.

Борисов акцентира, че може да не харесат някои имена от състава, а да са решили преди този момент да дадат поддръжка за мандата на ПП-ДБ. И по този начин да пропуснат шанса за държавно управление. 

" Нестандартна е обстановката, ексцентрични са и решенията ", разяснява опцията Борисов. " В случая първият и вторият са без значение . Самите вие виждате - в случай че не се разберем за бюджета, а може да се разберем единствено ние да е 3% недостиг и да е консолидиран, на кого различен ще разчитаме ", попита Борисов. И напомни, че другояче идват шести подред избори. Но в тази ситуация нашите гласоподаватели са споделили - " да, на два избора сте първи, по тази причина направете държавно управление ". Затова, някакво ексцентрично решение, Асене, би трябвало да се откри ", обърна се към него водачът на ГЕРБ. 

Снимка: Булфото

От ПП-ДБ дадоха отговор, че преди да се разисква състав на кабинет е значимо да се уточнят политиките, които да свърши това държавно управление. Именно Асен Василев предложи да стартират дружно да преглеждат и разискват управническа стратегия. И в случай че има единодушие, да стартират да мислят с какъв състав биха я осъществили. Условието обаче е държавното управление да бъде излъчено от ПП-ДБ, още веднъж повтори той изискването им.

" Трябва да се създаде управническа стратегия, която да каже едно държавно управление какво да свърши. Нека се консултираме с партийните органи и да забележим дали е допустимо подобен развой - да предложим диалози първо по държавната стратегия ", сподели Василев. Кирил Петков се съгласи и изрази вяра, че може с ГЕРБ да повторят диалогичния звук от изработването на законодателната стратегия, когато преговаряха работни групи, излъчени от двете обединения.

" Да се опитаме да изчерпим нетрадиционно всичко, което имаме от тези два мандата ", утвърди предлагането на Политическа партия Борисов.

Снимка: Булфото

В началото на диалога партиите започнаха с въпроса за бюджета, неотложното му приемане и попитаха какви са вижданията им в тази сфера.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков повтори, че ПП-ДБ не могат да поддържат държавно управление с първия мандат, тъй като за това са упълномощени от партиите и гласоподавателите си.

Снимка: Булфото

" Но сме подготвени да приказваме и да забележим в границите на виновното държание какво може да реализираме като политики, изключително по тематиката на бюджета. За нас е значимо да бъде реализиран 3% недостиг без повдигане на налози и редуциране на обществената стратегия. Отворени сме да приказваме за други секторни политики - като енергетика, правосъдна промяна. Отзовахме се на тази среща, с цел да приказваме за тези промени. Наясно сме, че би трябвало да приказваме за бюджет и то отговорно ", сподели Петков.

" Ако можем да покажем действителен напредък за влизане на тези закони в пленарната зала, би било една действителна стъпка напред ", счита той.

Десислава Атанасова изреди законопроектите, които стоят на дневен ред и съобщи, че още през днешния ден двете парламентарни групи са подготвени да внесат промените в закона за домашното принуждение. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС потвърди, че те ще поддържат законопроекта на служебното държавно управление за следствие на основния прокурор и нямат разминаване с ПП-ДБ по тази тематика. Ще поддържат и законопроекта, разделящ КПКОНПИ на два органа. Детайлът е, че ГЕРБ-СДС са заявили поддръжка към законопроекта, импортиран от Министерски съвет, а Политическа партия държат на своя, тъй че и той ще бъде обсъждан. Атанасова сподели още, че чакат последните законопроекти по ПВУ от служебното държавно управление.

Томислав Дончев подчертава на нуждата начаса да стартира работа по бюджета, само че попита кое ще е болшинството, което ще застане зад него. " Политики можем да развиваме единствено когато има държавно управление ", предизвести Дончев и уточни, че в случай че няма, " ние се разпускаме след два месеца ".

" За бюджета, да, би трябвало да седнем да го приказваме. Трябва да седнем и с МФ и да огледаме, може би са сбъркали в бюджета ", отвърна Асен Василев за позволени неточности в числата. Томислав Дончев се съгласи, че този диалог би трябвало да се води дружно с Министерство на финансите. 

Снимка: Булфото

" От нашата коалиция ние ще погледнем доста отговорно към тази тематика ", даде обещание Кирил Петков. Той има вяра, че могат да реализират с диалози 3% недостиг, с цел да не се отсрочва еврозоната. Шенген за нас като коалиция значи всички дребни и междинни компании да могат да изнасят, без да чакат на Дунав мост по няколко дни ". " Готови сме да поемем отговорността за трите % недостиг, осъзнавайки, че той е обвързван с тези значими цели на всички българи ", добави той.

" Въпросът е на каква цена и това е значителният въпрос - политически, не механически ", вметна по отношение на недостига Томислав Дончев по въпроса за пътя, по който ще бъде реализиран 3% недостиг.

А с какви позиции влязоха двете обединения на тази първа по рода си и невиждана среща?

ГЕРБ-СДС държаха да ръководят с поддръжката на втората по величина политическа мощ ПП-ДБ с държавно управление още с първия мандат. ПП-ДБ не бяха съгласни и упорстваха това да се случи единствено с втория. От ГЕРБ не намираха логичност в това първи по резултат да поддържат изгубилите на вота. Единственият, който позволи сходна догадка, беше ръководителят на Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ, а след срещата през днешния ден стана ясно, че Борисов към този момент е приел и този вид. Той още авансово успокои, че няма да е министър председател и в случай че ПП-ДБ му откажат поддръжка, е подготвен и за експертен кабинет, като останалите ПГ в залата може и да го поддържат. И двете обединения признаха, че са в подготвеност да оферират и кабинет на малцинството. 

На този декор единствено преди ден президентът Румен Радев сподели ясно, че след консултациите с политическите сили е решил да даде малко повече време на партиите в Народното събрание, с цел да се схванат за властта и за бюджета, и затова няма да бърза с връчването на първия мандат.

След срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ партията на Борисов планираше да организира диалози и с всички останали парламентарни групи, само че след диалога с Петков и Василев още веднъж направи отстъпка - отсрочва срещите, до момента в който не се разбере с ПП-ДБ и не изчерпи с тях всички варианти за поддръжка на постоянен кабинет. Такова било решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР