Хроничен глад за кадри в бизнеса с нелегален трафик на

...
Хроничен глад за кадри в бизнеса с нелегален трафик на
Коментари Харесай

Глад за кадри в мигрантския бизнес: Търсят с обяви в интернет шофьори, логистици и пълномощници

Хроничен апетит за фрагменти в бизнеса с незаконен трафик на мигранти, на фона на засиления напор, високата пропускливост на границата ни с Турция и настъпилия чувствителен дисбаланс в търсенето и предлагането, принуди „ мениджмънта “ в сенчестите структури да отвори нови работни позиции. Търсят се: водачи, логистици, пълномощници, както и междинен консултантски състав - счетоводители, юрисконсулти и юристи, които да реализират взаимозависимост по веригата надолу и да провеждат по - елементарен пробег на бежанците през територия на страната ни до Западна Европа.

Това сподели бърза инспекция за свободните работни места в сектора, осъществена от кореспондент на Дарик – Бургас след необятно публично допитване измежду лица с разнообразни процесуални качества - от двете страни на закона.

„ Мулета “, да вземем за пример, към този момент се набират и с разгласи в интернет. Офертите са показани като работни позиции за „ водачи на ВИП-таксита “. Актуалните оферти са за личен състав със следните квалификации- чисто правосъдно минало и шофьорска брошура, категория Β. Предишен опит в специалността, не бил наложителен. Но пък било преимущество, в случай че фен – водачът е трансформирал заниманието си в специалност и е съумял да извърши няколко курса с мигранти, без да бъде хванат. Като анекдот звучат изказванията, че имало и хора, които изпращали автобиографиите си на посочените координати, а с утвърдените претенденти се свързвали по телефона. Потърпевшите не разкриват дали са изискали от тях и мотивационно писмо.

Тази нова скица осветлиха адвокати пред Дарик-Бургас. По думите на Стефан Кенов от Бургаската адвокатска гилдия, в клопката на съсловните организации, свързани с мигранския бизнес, попадали безработни, студенти, бармани, че даже и пенсиониран служител на реда с чин майор от Украйна-бесабарски българин, дошъл у нас след оповестяването на съветската инвазия. Той е арестуван в страната ни в микробус, претрупан с мигранти, с украинска регистрация. А пред проверяващите при ареста обяснил, че бил нает да извърши курса до границата по публикация за ВИП превоз против сумата от 1500 евро, които му дали обещание.

Вербовки, сподели още юрист Кенов, се правили и в нощни клубове. Според юриста, в схемата били свързани наркопласьори, на които била поверена задачата за асортимент на фрагментите. Стратегията за деяние наподобявала самобитен отдел „ Човешки запаси “, структуриран във всяко едно микро, малко и приблизително дружество.

Набирали се главно младежи с уклон към корист със синтетични опиати, които обаче нямали влезнали в действие присъди. Чистото правосъдно минало, изясни правистът, било застраховка, че случай на задържане, „ мулетата “ могат да излязат на независимост, най-много до 72 часа. Продължителният престой не бил желан, защото имало възможност зад решетките, при положение на рецидив, арестуваните да бъдат подложени на по-задълбочен разпит от проверяващите и да излязат нескрито значими елементи от йерархията и възможни чадъри в схемите за връзка на „ транспортерите “ с бежанците. Макар че, отново съгласно прависти, това е малко евентуално, поради свръхнатовареността на службите, още веднъж поради засиления мигрантски напън. С това се изяснява и скока в бързите производства за трафик на хора.

А в това време в бизнеса се включват все по-широки пластове от целокупното население. В ролята на хазаи влизат локалните фермери, които са трансформирали овцеферми, кравеферми и прочие стопанства в самобитни хостели, където бежанците нощуват, преди да бъдат натоварени в коли и откарани до столицата, а оттова до страните от Западна Европа. Неотдавна пък мигранти бяха открити в стопанисваната от ВиК помпената станция край Карнобат. Адвокат Кенов обаче предизвести и транспорери, и хазаи, и логистици, че вероятността да получат обещаното заплащане е малко евентуално: „ Парите се оставят още преди да се стигне до Европейски Съюз и се заплащат преди крайната дестинация. Чувал съм, че отговорностите щели да се платят някакви братовчеди, чак при идването в Англия. Вие представяте ли си от Турция до Англияколко премеждия са това и тези тук локални 18-20 годишни момченца ще си чакат 1000-та евро които най-вероятно в никакъв случай няма да получат “.

Разплащанията нормално към този момент ставали през така наречен система „ Хавала “, която разрешава прехвърлянето на парични средства чрез така наречен хавалдари, които се намират в Истанбул. Те са гаранти, че услугата по прехвърлянето през границата ще бъде платена. Хавалдарите в Истанбул имат свои хора в София, които поддържат връзка по трасето със свои сътрудници във Виена и Берлин. Щом бежанецът бъде трансфериран на наша територия той дава на посрещача си съответния код, с който потвърждава, че е дал пари кеш.

Свидетели описват, че самите мигранти, които минават през България, поради спецификата на „ респективните дейности “ против тях, избягвали да носят в себе си пари в брой и полезности. Това се показва и в отчет на неправителствената организация „ Хюман Райтс Уотч “, съгласно който управляващите у нас ограбват, събличат, и употребяват полицейски кучета против хора, търсещи леговище, след което ги връщат назад в Турция без публично изявление или процедура. При необходимост, по образеца на наркомулета, бежанците криели парични суми и бижута в анатомични отверстия.

Все отново, в случай че имат шанса въпреки всичко да избегнат конфликта си с управляващите, мигрантите са подложени на набезите на роми. През последните месеци в Средецко още веднъж са се засилили мародери, които атакували чужденците посреднощ с каруци. Твърди се, че по към този момент потвърдил успеваемостта си почин, група бежанци били съблечени чисто голи, принудени да клякат за проверка на анатомията им за пари и полезности. Чужденците били събути, а обувките им захвърлени. Свидетели описват за усилване на напрежението, чуждеците към този момент оказвали и гневен отпор, а към този момент имало няколко случаи, при които локални откривали убити или завързвани за дървета кучета.

Занаятът явно е извънредно рентабилен, споделят локалните, тъй като с пари, отмъкнати от мигранти, роми към този момент са се сдобили с коли на стойност пет цифрени суми и по този начин, кактотрафикантите на бебета от преди едно десетилетие, другояче обществено слабите представители на етноса, последователно почнали ремонт за десетки хиляди левове на къщите си.

Изострен вкус към пазарната ниша демонстрират и чужденци. Особено внимание може да се отдели на жителите набившиСъветски републики. Заради законовите условия за покупка и регистрация на коли от жители от трети страни, употребявани за трафика на мигранти, се следи оживление и на този пазар, като за подпомагане се търсят наши счетоводители, юрисконсулти и юристи. Често няколко моторни транспортни средства са регистрирани на компании, които не извършват транспортни действия. Наскоро в Бургас пък кола, натъпкана с бежанци, навлязла непосредствено в регионалния център след гонка в полицията, се оказала записана на името на гражданин на софийския квартал „ Факултета “. Щом мъжът бил извикан за информация от София в Бургас станало ясно, че бил притежател на компанията, с която автомобилът бил закупен. Човекът признал, че действително нямал нищо общо с сдружението и му платили 100 лв. за услугата да даде данните си.

Прави усещане, че единствено за последния месец в Бургас има 64 новорегистрирани компании и такива, които са трансферирани на току- що навършили пълноправие лица и пенсионери. На част от тях има регистрирани микробус и по няколко автомобила, без да се занимават с транспортна активност.

Отново жители на някогашния Съветски блок набират и пълномощници, които да им трансферират към този момент коли. Така да вземем за пример, с пълномощие 35 – годишен молдовец се е сдобил с " Тойота Превия ", с която преди да бъде арестуван от полицията в Бургас през август м.г. пренасящ незаконно шестима сирийци,е минал със същия този автомобил 34 пъти през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост. Пътуванията са осъществени от март до началото 2 август м.г. Интересна детайлност е, че влизането и излизането са осъществявани за къс период, най-често през Граничен контролно-пропусквателен пункт Русе-Дунав мост, в множеството случаи в тъмната част на денонощието- от 23.00 до 04.00 часа сутринта, а от време на време и в границите на един и същи ден. По-голямата част от дните пък се оказват почивни.

С решение на съда молдовецът е получил условна присъда, а по закон автомобилът е върнат на упълномощителя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР