Хризантемата е цвете, което асоциативно се свързва с красота и

...
Хризантемата е цвете, което асоциативно се свързва с красота и
Коментари Харесай

Хризантемата - красивият талисман на дома

Хризантемата е цвете, което асоциативно се свързва с хубост и съвършенство. Родствено е обвързвана с далията и слънчогледа, само че цялото семейство Asteraceae, към което принадлежи, е много спорно.

Латинското наименование chrysos antos подсказва, че истинският цвят на хризантемата е златист, само че формите и цветовете, в които е развъждана по-късно са дали цялото многообразие, на което през днешния ден се радват феновете на тези красиви цветя.

Какво символизира хризантемата?

В звук с концепцията за противоречивостта на цветето е и традицията от една страна да се възприема като знак на благополучие и амулет на дома, а от друга като цвете, което се слага на гроба на умрял непосредствен.

Част от мистична символика на хризантемата е обвързвана с отвъдното, тъй като се счита, че цветето носи мир и успокоение на мъртвите.

У нас, както и на доста други места по света, хризантемата се възприема като едно от най-красивите есенни цветя, не инцидентно наричано есенна роза. Символичното значение на хризантемата е, че то е знак за дълъг и пълностоен живот. Толкова мощен и хубав знак на оптимизма в царството на цветята няма. Затова е названието цвете на щастието за хризантемата е тъкмо открит синоним, а цъфтежът на хризантемата във Фън шуй се употребява да се внесе с него благополучие в дома.

Свойства на хризантемата съгласно цвета

Цветът на хризантемата е въплъщение на виталното начало, което побеждава в сложни житейски моменти, а това придава и смисъл на живота. В избран подтекст може да се одобри и като знак на несъзнателната, само че чиста и мощна хубост.

Различните цветове на това цвете имат друго символно значение. И всяко е доста мощно.

Бялата хризантема се свързва с истината, яснотата на мисълта и вярно взетите решения във значими моменти. Те са знак на почтеност и истина.

 Символика на бялата хризантема Снимка: Flowermeaning.com

Червената хризантема е знак за обич и мощни пристрастености.

Лилавата хризантема нашепва за достойнство и грациозност, а във викторианската ера са ги подарявали като знак на другарство.

Синята хризантема е изключително въздействаща и не инцидентно носи ентусиазъм, само че и успокоение.

Оранжева хризантема може да се постави в дома, с цел да донесе топлота и прогрес в него.

Жълтата хризантема обаче се асоциира с тъгата на несподелената обич.

Червената хризантема символизира обич от пръв взор, както и за честност. Тя може да се употребява като пояснение в обич.

При цялата си противоречивост обаче хризантемата показва естествената хубост, която господства живота, и е подобаващ амулет за дома.

Вижте също:

- Символика на цветята в градината;

- Кои цветя пазят от уроки;

- Кои цветя носят благополучие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР