Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа,

...
Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа,
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово!

Християнският свят уважава на 25 декември Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Исус Христос. 

Рождество Христово е един от най-големите църковни празници.

Според eвангелието раждането на Христос е станало във Витлеем, в римската провинция Юдея. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят.

С Рождество Христово се поставя началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, пресмята, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се смята за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Празникът стартира в първите часове на 25 декември. Той е самобитно продължение на Бъдни вечер. На него християните празнуват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Рождество Христово е един от 20-те църковни празника в България.

Свързва се с замяна на дарове в фамилията, както и с дарове от Дядо Коледа и други митични персонажи. Според множеството историци първото празнуване на Рождество Христово се е състояло в Рим през 336 година сл. Хр.

Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, отдадени на зимното слънцестоене (от думата " календе " ). До IV в. в Календара на православната черква няма празник, отдаден на рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едвам в IV-V в. под въздействие на античните езически вярвания. 

Времето за коледуване е строго несъмнено от традицията – от среднощ до изгрев-слънце на Коледа. В националните показа тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

По традиция Коледа се чества в нашата страна три дни. Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е отдаден на първомъченика на християнската черква архидякон Стефан. Със Стефановден приключват Коледните празници.

Днес имен ден честват всички с имената Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян, Кристияна.

Екипът на Lupa.bg пожелава на всички здраве, мир, благополучие и религия.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР