Християн Петров има голям потенциал, казва съотборникът му в ариергарда През

...
Християн Петров има голям потенциал, казва съотборникът му в ариергарда
През
Коментари Харесай

Махмутович: Битката за титлата тепърва започва

Християн Петров има огромен капацитет, споделя съотборникът му в ариергарда

През март 2022-а ЦСКА притегли централния бранител Енес Махмутович. 26-годишният национал на Люксембург, роден в Косово, последователно се утвърди в състава и в дербито с Левски изнесе един от постоянните си дуели с аления екип. Махмутович бе притеглен от украинския Лвов, а преди този момент играе за нидерландския Маастрихт и британския Йоувил, бил е и в Мидълзбро. Бранителят даде изявление пред " Тема Спорт " след дербито с Левски.

Енес, към този момент година и половина си в ЦСКА, по какъв начин се чувстваш?

- Много добре знаех къде пристигам, когато подписах с ЦСКА. За какъв тим става въпрос, за каква славна история. Трябваше ми малко време, с цел да се приспособявам и интегрирам в отбора. Благодаря на всички за поддръжката и помощта.

Какво е чувството да играеш пред такава аудитория?

- Както сами видяхте в дербито - атмосферата беше феноменална. Поклон пред публиката на ЦСКА. Всеки мач се играе за почитателите и за победа. Така, че съм изцяло удовлетворен от избора, който направих да дойда в ЦСКА.

Беше притеглен по времето на Саша Илич, в този момент работиш с Нестор Ел Маестро. Къде виждаш разликите?

- Знаете, че всеки треньор има своя философия и виждане за играта. Илич и Ел Маестро имат разнообразни възгледи само че ние, футболистите, би трябвало бързо да се интегрираме към тези на Нестор Ел Маестро.

В дербито с Левски си партнираше с Християн Петров. Как се чувстваш с него и с трима или с четирима в отбрана се усещаш по-добре?

- Аз повече обичам, когато играем с четирима в отбрана, само че въпреки всичко треньорът взема решение кой и по какъв начин да играем. Ние сме просто реализатори на терена. Християн Петров има добър капацитет. Играе на постоянно положително равнище с всеки минал мач, а и с него по-лесно се разбирам, тъй като може да си приказваме на български.

Конкуренцията в центъра на отбраната обаче е сериозна...

- Да, и това е ужасно. Всеки, който игра на тази позиция, потвърди, че може да се разчита на него във всеки един миг. Така че всичко опира до треньорския щаб, който би трябвало да избере кой да стартира. Искам да кажа, че всички сме другари, положително настроени сме. Няма никаква отрицателна сила във връзка с това кой ще играе, кой ще е запаса. Колективът ни е извънредно мощен и това се вижда. Всички сме тук за ЦСКА.

През предишния сезон изпуснахте купата в края. Време ли е за реванш?

- Още е рано. Първенството занапред се завързва. Ще вървим крачка по крачка. Мисля, че в този момент по време на паузата през септември направихме доста мощна миниподготовка. След нея спечелихме 13 точки. Сега още веднъж има спиране за националните тимове, през което ще работим също толкоз крепко и ще се фокусираме към идната задача - мача с Пирин.

По време и на това спиране обаче ти няма да си с отбора, а ще си с националния тим на Люксембург, който към момента е в борбата за класирана на Евро 2024. Какви са възможностите ви четири кръга преди края?

- За страдание в последния мач загубихме тежко от Португалия, само че сме единствено на 3 точки зад Словакия, която е на втората позиция в групата. Сега ни предстоят два доста значими дуела - първо, посещение на Исландия (13 октомври), а по-късно домакинство на Словакия (16 октомври). Ако спечелим тези две срещи, ще сме единствено на крачка от класиране

Да те върна на тематиката ЦСКА. Какво толкоз съумя да усъвършенства Нестор Ел Маестро по време на този лагер през септември, макар че ти не беше част от него? Смяташ ли, че физически сте по-подготвени...

- Да, виждаше се, че може би ни трябваше малко усъвършенстване във физическо отношение. Но не е единствено това. Ментално бяхме много изтощени след края на предишния сезон, когато бяхме толкоз покрай купата, а най-после - нищо... Бързо отпаднахме и от евротурнирите, което също оказва въздействие. Но продължаваме напред.

Докога имаш контракт с ЦСКА?

- До лятото на 2024 година. После ще забележим.

Желаеш ли да останеш на " Армията "?

- Аз съм удовлетворен. Във всеки мач имаме гореща поддръжка от почитателите. Всеки мач се борим за успеха, гоним купата, купата. Тази атмосфера е незаменима. Доволен съм и от София като град.

Смяташ ли, че този сезон конкуренцията е по-силна, откакто Локо Пловдив и Черно море са в челото?

- Да, този сезон е по-различно. В предходния сезон бяхме единствено ние и Лудогорец. Сега имаме Черно море, Локо Пловдив и Левски. Така че все мач е значим, освен този с Левски. Трябва да печелиш и тези по този начин наречени " дребни " дуели, тъй като най-после може те да натежат.

Престоят ти в Чемпиъншип ли беше най-хубавото учебно заведение за теб във футбола?

- Да. За един стопер, за бранител британската школа в долните равнища е най-хубавата школа. Времето, прекарано в Мидълзбро, беше феноменално. Научих доста неща. Там играех и със мощни футболисти. Тренировките бяха разнообразни от всички преди този момент. Като интензитет, натоварвания.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР