Хремата е често срещано оплакване в детска възраст, което може

...
Хремата е често срещано оплакване в детска възраст, което може
Коментари Харесай

Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води


Хремата е постоянно срещано недоволство в детска възраст, което може да докара до редица проблеми. Тя настава при някои вирусни респираторни инфекции , само че може да е резултат и от бактериална инвазия на носната празнина.

Преблемите, които произтичат от запушения нос и секрецията са свързани най-вече с нарушаване на рутинните действия на детето – хранене, спане, игра . При бебетата хремата може да е сериозен проблем, защото заради някои анатомични особености, свързани с кърменето (като по-големият език), те дишат най-вече през носа.

Продължителната хрема може да докара до някои затруднения. Такива са разпространяване на инфекцията по съседство – към междинното ухо, синусите, горните и долни дихателни пътища.

Разграничаването на вирусна от бактериална причина за хремата е значимо, защото лечебният метод се разграничава. При вирусна етиология постоянно секрецията от носа е изобилна , водниста, а след това се сгъстява и може да придобие мръсно бял до жълтеникав цвят. В тези случаи постоянно са налице и други недоволства, като леко нараснала температура, общо неразположение, лека кашлица, понижаване на апетита.

Гъстият, слузно-гноен секрет със жълт до зелен цвят, нормално приказва за бактериална зараза . В тези случаи също може да са налице общи недоволства, според от това дали инфекцията е локализирана в носа или се е популяризирала и по съседство.

Какво да вършим?

Един от най-често употребяваните способи за справяне с хремата при дребните деца е промивката на носните ходове с физиологичен или хипертоничен разтвор. Той може да е под формата на капки или спрей за нос. При дребните деца, които не могат да издухат секретите, е належащо директно след промивката, те да бъдат отстранени благодарение на аспиратор . Важно е това упражнение да се прави по няколко пъти дневно и изключително преди хранене на детето и преди сън. Избягвайте потреблението на разтоври, съдържаши етерични масла изключително при деца на възраст под 2 години.

Свързани публикации.. Сезонът на хремата стартира с детската градина 0 Хрема - за какво децата страдат толкоз постоянно от нея? 0 Остър ринит – хрема и запушен нос 0

За да се усъвършенства сънят на детето, може да го сложите да спи под лек надолнище . Това може да стане посредством слагане на възглавница под матрака на леглото, да вземем за пример. Така секретът от носните ходове по-лесно се дренира и детето спи по-спокойно.

Давайте течности на детето. По този метод се подкрепя втечняването на секрета и по-лесното му дрениране. Обикновено недоволствата минават в границите на 7-10 дни. Ако хремата се задържи по-дълго от този интервал е допустимо да се касае за бактериална причина. В този случай се предлага да се вземе носен секрет . Ако се откри съответен бактериален извършител лекуването може да продължи с уместно антибиотично локално средство.

Какви са най-честите усложения, които се следят?

Остър отит. Поради по-късата и необятна Евстахиева тръба при детето, инфекциите от носоглътката елементарно минават към междинното ухо. В тези случаи детето става доста неспокойно, появява се температура, отвод от храна, кашлица. Детето може да се опита да допре или дръпне ухото си. Синузит. Инфекцията от носа елементарно минава към синусите, заради обстоятелството, че епителът, който постила носната празнина, минава и към тях. При хрема с отминалост над 10 дни се смята, че съвсем постоянно са наранени и синусите. Инфекция на горните дихателни пътища. От носа патогенните причинители елементарно доближават до фаринкса и тонзилите, предизвиквайки инфекциозен развой. Симптомите включват болки и сухота в гърлото, фебрилитет, понижен вкус, кашлица, гадене, повръщане, изнемощялост.

Лечението зависи от съответното затруднение и от това дали инфекцията е вирусна или бактериална. В последния случай може да се наложи осъществяване и на антибиотично лекуване според от най-честия извършител. 3617
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР