Хранили сме се със семена от чиа в продължение на

...
Хранили сме се със семена от чиа в продължение на
Коментари Харесай

Кои са по-добри: семената от чиа или лененото семе?

Хранили сме се със семена от чиа в продължение на повече от 5 000 години.

Исторически видяно, това е една от главните култури, отглеждани в Западното полукълбо. Те са извънредно богати на фибри и омега-3 мастни киселини, въпреки че също както лененото семе, по-добре е да се смилат. Дори яденето на две супени лъжици семена чиа всеки ден за 10 седмици не довело до никаква смяна в равнищата на омега-3, само че същото количество смлени чиа семена в действителност довело до доста нарастване в равнищата, както на късоверижни, по този начин и дълговерижни омега-3 в кръвта. Но наподобява няма никакъв резултат върху възпалението или рисковите фактори за заболеваемост. Никаква смяна в телесните мазнини, кръвната захар, холестерола, кръвното налягане, С-реактивния протеин или който и да било различен индикатор на инфектиране.

Едно по-ранно проучване претендира, че открива доста понижение в равнищата на C-реактивния протеин (показател за редовно възпаление), спрямо контролна група, само че в случай че погледнете данните, това е единствено тъй като има доста утежняване в плацебо групата, на която давали няколко супени лъжици пшенични трици вместо това. Така че, не групата с чиа доста се е подобрила, а контролната група просто доста се е влошила.

Проверка на източниците на информация за резултатите от разнообразни супер храни.

Всеки път когато откривателите наподобява преувеличават резултатите си, това постоянно е червен байрак да проверим техния източник на финансиране , само че те не разкрили никакъв спор на ползи. Пет години по-късно обаче истината става ясно. Изследването в действителност било финансирано от компания за чиа. Освен това, водещият следовател издал патент за прилагане на семена за лечение на заболявания. Защо не разкрили това? Защото политиката за спор на ползи на журнала явно не изисквала категорично откриване на такава информация.

Както и да е, патентът бил зарязан по-късно, евентуално тъй като последващите проучвания не разкрили никакви обилни изгоди за загуба на тежестта, кръвната захар, холестерол, кръвно налягане или инфектиране след хранене с четвърт чаша семена чиа дневно за три месеца. Първоначалното изследване в действителност открило забележителен спад на кръвното налягане, което било отразено и от други откриватели, въпреки и не с подобен огромен резултат, какъвто има смляното ленено семе.

Вижте видеото към публикацията:

Основното предимство на лененото семе пред чиа.

Това е наличието на лигнани, приблизително към 15 пъти повече от други семена, в това число сусам и чиа семена, което се счита, че изяснява противораковото деяние на лененото семе както за предварителна защита, по този начин и за оцеляване.

Но чиа семената са несъмнено по-добри от яйцата и олиото. Чрез смесването на една част чиа и 9 елементи вода и ги оставите да престоят, може да извършите чиа гел, който да се употребява като сурогат на яйце или олио при печива.

създател:  Д-р Майкъл Грегър
източник:   https://nutritionfacts.org/video/flaxseeds-vs-chia-seeds/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР