Хотелиерите са принудени от утре да гонят украйнските бежанци от

...
Хотелиерите са принудени от утре да гонят украйнските бежанци от
Коментари Харесай

Хотелиери: Принудени сме да гоним украински бежанци заради нехайството на държавата

Хотелиерите са принудени от на следващия ден да гонят украйнските бежанци от базите си поради нехайството на страната. Крайният период за настаняване на хората е 31 октомври 2022 година, до който разноските се поемат от бюджета на страната и се възвръщат от Европейския съюз. „ Никой от държавното управление не излиза с ясна позиция какво да вършим и къде ще бъдат преместени бежанците. Държавата си затваря очите “, съобщи пред TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
Прочетете още
Самите украинци също не знаят какво ще се случи с тях. Хотелиерите са раздвоени, тъй като не могат да изхвърлят хората на улицата от човешка позиция. От друга страна не желаят да банкрутират за сметка на страната “, добави той. Според него към момента няма решение от държавното управление какво ще се случи с хората след 31 октомври. „ Това са хора и ориси, като те са небогати и не могат да си заплащат да останат в хотелите “, акцентира Налбантов. Той добави, че България би трябвало да изиска незабавно още средства от Европейски Съюз или да реалокира бежанците в държавни бази.

В страната има настанени над 20 000 украинци по хотелите, като най-вече са в курортите по Българското Черноморие. „ Хотелиерите ще банкрутират, а са първите, които подадоха ръка на страната. Не желаеме облаги, а да можем да си покриваме разноските за настаняването на бежанците “, разяснява Веселин Налбантов.

Служебният министър на туризма Илин Димитров разгласи пред TravelNews, че решението за украинските бежанци би трябвало да бъде взето от междуведомствена група, която да го предложи на Министерския съвет. „ Министерство на туризма единствено управлява мярката. Искам да уверя бежанците, че и каквото решение да бъде взето, към тях ще се отнесем хуманно. Все отново сме страна членка на Европейски Съюз и не можем да си позволим различен вид отношение, а те не заслужават друго отношение, с изключение на човешко ", сподели Димитров.

Средствата по европейски стратегии за настаняване на украинските бежанци у нас към този момент привършват. До момента са платени единствено за настаняване и изхранване над 183 млн. лева, а общо са платени над 523 млн. лева Парите за настаняване и изхранване са главно по европейски стратегии, само че лимитът ни се изчерпва, изясни Илин Димитров. Той увери всички хотелиери, че ще си получат парите по програмата. До момента са разплатени месеците юни, юли и огромна част от август. Разработват се описите за първата част от програмата - март, април и май. След като се разплатят средствата, ще се отвори програмата за 15 дни, когато всеки хотелиер може да подаде тъжба, в която да опише има ли разлики от това, което е получил и това, което е заявил. Министерството на туризма поема ангажимент да прегледа всяка тъжба и да върне отговор.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР