Пореден обрат по делото за изворите, спиращи дейността на кариерите

...
Пореден обрат по делото за изворите, спиращи дейността на кариерите
Коментари Харесай

Пореден обрат! ВАС се противопостави на съда в Пловдив за изворите, блокиращи кариерите над Белащица

Пореден поврат по делото за изворите, спиращи активността на кариерите над Белащица. След като на 22 декември 2023г. - в края на последния работен ден преди коледната отпуска, Административен съд в Пловдив взе решение да анулира като незаконосъобразна заповедта за основаване на санитарно-охранителни зони /СОЗ/ наоколо до находищата, „ Европейски пътища “ и „ Холсим “ осъдиха Басейнова дирекция. В дълъг лист от 10 аргументи, магистратите бяха наблегнали, че решението за Санитарно-охранителни зони е издадено при основни и груби нарушавания на закона. Като основа за това становище бяха посочени изводите от подробна съдебно-техническа експертиза на движимости лица, наети от двете сдружения концесионери.
Прочетете още
На 14 май 2024г. обаче Върховен административен съд, сезиран по тъжба на Басейнова дирекция, се опълчи на съда в Пловдив. В решение на висшите магистрати нееднозначно се показва, че на първа инстанция правосъдният състав е отсъдил порочно по проблема.

Предисторията

Въпросната заповед бе въведена в авансово осъществяване през 2022г., като една от аргументите бе точно да се ограничи работата на „ Холсим “ и „ Европейски пътища “ от находищата, които държат по контракт. Изворите бяха посочени и като опция за водоснабдяване на селото, което има съществени проблеми с това от години. Местните разчитаха на нея, защото виждаха „ избавление “ за тези два казуса.

Концесионерите обаче апелираха санитарно-охранителните зони, като още в самото начало претендираха за незаконност на заповедта, издадена от шефа на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ Васил Узунов. Според сдруженията подхванатите дейности непозволено лимитират правото им да удължат интервала на концесия и да експлоатират парцелите си по предопределение. Съдебна борба по въпроса със законността им се води към този момент близо две години, а по делото бяха конституирани жители и „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД.

Какво сподели Върховен административен съд?

Тричленен състав на Върховния съд с ръководител Иван Раденков е разгледал и дал в детайли опровергаване на претекстовете, с които съда в Пловдив е оповестил за противозаконни санитарно-охранителните зони край Белащица. Казва се, че решението е погрешно, като са налице основни нарушавания на съдопроизводствените правила и на материалния закон.

Според тях правата на „ Европейски пътища “ и „ Холсим “ в нито един миг не са били нарушени. Отсъдено е, че размяната на една цифра от координатите на Санитарно-охранителни зони, признато от първа инстанция като значително нарушаване, е явна фактическа неточност, само че местоположението на изворите е тъкмо несъмнено както по графични данни, по този начин и по документи.

Върховен административен съд споделя още, че не са съобразени мненията на РЗИ и РДГ-Пловдив, само че вместо това „ безрезервно “ са взети поради изводите на движимостите лица. „ В същото време част от тези заключения са неразбираеми и е следвало по отношение на тях да се изискат спомагателни разяснения “, упоменава се в решението.

„ Въпросът дали използването на кариерите би довело до замърсяване на водоизточниците (бел.ав. „ Калоян дере I “ и Калоян дере II “) е останал неуточнен по делото. Неизяснени са останали и повдигнатите противоречиви въпроси по отношение на местонахождението на охранителните пояси. В тази връзка съдът е следвало служебно да даде инструкции и да изиска доказателства, в това число да употребява експертни познания “, споделя Върховен административен съд по делото.

Предвид нарушаванията, позволени от АС-Пловдив, е назначено делото да бъде върнато още веднъж на първа инстанция. Този път обаче то би трябвало да бъде прегледано от различен състав, се показва в окончателното решение на Върховен административен съд. Същото не предстои на обжалване.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР