Хоспитализациите за COVID се ускоряват за четвърта поредна седмица

...
Новите хоспитализации за COVID-19 се ускоряват за четвърта поредна седмица,
Коментари Харесай

Новите хоспитализации за COVID-19 се ускоряват за четвърта поредна седмица, показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Общо 10 320 пациенти в В САЩ бяха новохоспитализирани с COVID-19 за седмицата, приключваща на 5 август, според данните, публикувани в понеделник, което е увеличение от 14,3% спрямо предходната седмица.

Нивата остават далеч под летния връх, който натовари болниците по това време миналата година, когато бяха отчетени 42 813 приема за седмицата от 6 август 2022 г.

на приема на COVID-19. В региона, обхващащ Алабама, Флорида, Джорджия, Кентъки, Мисисипи, Северна Каролина, Южна Каролина и Тенеси, са докладвани 4,58 нови пациенти на 100 000 жители.

Югоизточната част също отчита най-висок процент на COVID- 19 случая сред обитателите на старчески домове. Седмичните инфекции вече са близо до най-лошите нива, наблюдавани през лятната вълна на 2021 г. в региона, но под по-скорошни пикове.

В цялата страна данните, събрани от спешните отделения, показват, че нивата на COVID-19 са били най-високи през последните седмици сред възрастни хора на възраст 75 и повече години, подобно на това, което се наблюдаваше по време на пика миналата зима.

Посещенията в спешното отделение за деца на възраст от 0 до 11 години също са се изкачили рязко. Измерени като процент от всички посещения във възрастовата група, нивата на COVID-19 в цялата страна при тези деца вече са обвързани с възрастните за първи път от една година. Други данни от CDC показват, че посещенията от най-малките деца на възраст от 0 до 1 година отбелязват най-рязко увеличение.

В някои части на страната - като региона, обхващащ Арканзас, Луизиана, Ню Мексико, Оклахома и Тексас — делът на посещенията в спешното отделение за COVID-19, включващи деца на възраст от 0 до 11 години, вече далеч надхвърля по-възрастните.

Не е ясно какво е довело до рязкото увеличение на посещенията в спешното отделение от деца. Говорител на CDC не отговори веднага на искане за коментар.

Вариантът EG.5 ли е виновен?

Властите казват, че EG.5, настоящият вариант във възход, не е довел до увеличаване на тежките заболявания по нищо различно от предишните щамове .

EG.5 представлява 17,3% от инфекциите в цялата страна според оценка на CDC по-рано този месец. Очаква се нови оценки да бъдат публикувани в петък.

Въпреки „ниския“ риск за общественото здраве в сравнение с други скорошни потомци на Omicron, Световната здравна организация каза на 9 август, че щамът може да е на път да изпревари своя XBB вариантни братя и сестри.

„EG.5 може да доведе до повишаване на честотата на случаите и да стане доминираща в някои страни или дори в световен мащаб“, каза агенцията на ООН.

Здравни служители казват, че новата ваксина и бустер срещу COVID снимките, които се очаква да бъдат пуснати през септември, са насочени към свързаните с XBB щамове на вируса и вероятно ще повишат защитата и за EG.5.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР