Хората ще могат да фалират и част от дълговете им

...
Хората ще могат да фалират и част от дълговете им
Коментари Харесай

Опрощават дългове на хора, ако са над 7100 лв.

Хората ще могат да банкрутират и част от задълженията им ще бъдат опрощавани, само че единствено в случай че са в размер над 10 минимални заплати. При 710 лева минимална заплата сега, това значи отговорности за над 7100 лева Това планува нов закон за неплатежоспособност на физическите лица, който е пуснат за публично разискване от Министерство на правораздаването.

Проектът на закон е квалифициран защото приемането му е част от уговорките, поети с Плана за възобновяване и резистентност. Закон за банкрут на жителите би трябвало да бъде признат, с цел да получим парите от Европейски Съюз по Плана за възобновяване. Но планът е написан по този начин, че напълно дребна част от хората ще могат да се възползват от него.

От приложението на закона са изключени хората с дребни отговорности, които да вземем за пример не могат да платят няколко сметки за парно. От приложението на закона са изключени и хората, които упражняват комерсиална активност, стопанска активност, поминък или свободна специалност. Това значи, че еднолични търговци, занаятчии, актьори, писатели и така нататък както и до момента години наред ще може да бъдат преследвани от кредитори. За занаятчиите и хората със свободни специалности ще продължи да работи 10-годишната отминалост по Закона за отговорностите и договорите и едвам след приключване на този период отговорностите им ще се погасяват.

С новия закон няма да може да бъдат опрощавани и отговорности, обезпечени с ипотека, санкции, отговорности за непозволено увреждане, както и за прехрана.

Няма да бъдат опрощавани и отговорностите на хора, които нямат никакво имущество и пари. Проектът планува, че в случай че длъжникът няма имущество, което да послужи за погашение най-малко на част от отговорностите, няма смисъл от формиране на произвеждане по неплатежоспособност. В тези случаи съдът незабавно ще афишира несъстоятелност на длъжника, само че отговорностите му няма да бъдат погасени до приключване на 10-годишен период. И то в случай, че през тези 10 години цялото му имущество, което наложително може да бъде отнето, отиде за погашение на отговорностите.

Така доста са лимитирани хората, задълженията на които може да бъдат опростени по разпоредбите на новия закон.

Производство по неплатежоспособност на физическите лица ще може да се образува единствено по искане на длъжника, гласи планът. Още с настояването за формиране на производството длъжникът ще би трябвало да показа проект за погашение на отговорностите, който може да включва отлагане или разсрочване на част от тях. Ако съдът реши, че длъжникът дава отговор на условията на закона, дава ход на производството и назначава синдик. Ако обаче длъжникът не е работил добросъвестно като е подал молба в съда, с изключение на старите си борчове ще дължи и обезщетение на кредиторите.

Ако длъжникът дава отговор на всички условия на закона, съдът ще дава ход на производството и ще назначава синдик. Синдикът ще би трябвало да направи списък за имуществото на длъжника, което може да бъде разпродадено, на парите по сметките му, както и лист на кредиторите. За тази работа длъжникът ще би трябвало да заплати заплащане на синдика в размер на една минимална заплата. А по-късно, при ликвидация на имуществото на длъжника, синдикът ще взима като заплащане 5% от приходите. Чак три години след утвърждението от съда на проекта за погасяване, неизплатените към момента борчове ще бъдат погасявани, планува планът за нов закон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР