Хората, които влизат в зряла възраст с индекс на телесна

...
Хората, които влизат в зряла възраст с индекс на телесна
Коментари Харесай

Напълнелите в зряла възраст живеят най-дълго

Хората, които влизат в зрелост с показател на телесна маса (ИТМ) в естествени граници и минават по-късно в живота си към наднормено тегло, само че в никакъв случай не затлъстяват, са склонни да живеят най-дълго, демонстрира ново изследване, оповестено неотдавна в списание Annals of Epidemiology.
Щастливците от тази категория живеят по-дълго даже от тези, чийто ИТМ е останал в естествени граници през целия им живот. Тези, които са прекрачили прага на зрялата възраст като затлъстели и са траяли да прибавят тегло, са с най-висока смъртност.
„ Въздействието на наддаването на тегло върху смъртността е комплицирано за разбор. Това зависи както от времето, по този начин и от количеството качени килограми, и от равнищата на ИТМ в другите стадии на живота ", сподели Хуей Джън, водещ създател на проучването и доцент по социология в Държавния университет в Охайо. „ Основното обръщение е, че за тези, които стартират с обикновено тегло в ранна зрелост, натрупването на умерено тегло през целия живот и влизането в категорията с наднормено тегло в по-късна възраст може фактически да усили вероятността за оцеляване. “
Подобни резултати бяха открити при две генерации участници в изследването на Framingham Heart Study, проследяващо здравната история на жителите на един град в Масачузетс и техните деца в продължение на десетилетия. 
Изследването обаче демонстрира тревожни трендове при по-младото потомство. Децата натрупат наднормено тегло и затлъстяват по-рано в живота си, в сравнение с родителите им и рискът от смъртност поради заболявания, свързани с тези фактори, е по-висок.

В първичния стадий на изследването на Framingham Heart Study са следени 4576 души и 3753 от техните деца. Проучването на сърдечната им активност е почнало още през 1948 година и проследило здравето и гибелта на участниците чак до 2010 година Здравословният статус на децата на първата група е проследен от 1971 до 2014 година
Джън изяснява, че съвсем всички от първичната група са умряли до края на изследването, тъй че резултатите могат да разкрият по какъв начин ИТМ еволюира през зрялата възраст и да дадат по-точна оценка от предходните изследвания за това по какъв начин затлъстяването е обвързвано със смъртността.
След разбор на данни за това по какъв начин ИТМ на участниците се е трансформирал през годините, откривателите открили, че по-старото потомство нормално следва една от седемте траектории на ИТМ през целия си живот. При по-младото потомство обаче, съвсем нямало хора, които да са отслабнали през живота си. 
Разбира се, учените взели поради и разнообразни фактори, за които е открито, че оказват въздействие върху смъртността - тютюнопушене, пол, обучение, фамилно състояние и хронични болести.
И в двете генерации най-вероятно ще оцелеят тези, които са почнали с обикновено тегло и са минали към наднормено тегло по-късно в живота - само че в никакъв случай не са били със затлъстяване.
Втори в листата с най-хубава прогноза за оцеляване са хората, които са останали с обикновено тегло през целия си живот. Трети са тези с наднормено тегло, което е останало устойчиво през годините и четвърти са хората, които са живели с тегло, по-ниско от естественото.

С най-лоша прогноза за оцеляване са тези, които са били затлъстели през годините и с влизането в зрелост са траяли да наддават на тегло. Според Джън, напредъкът на медицината оказва въздействие и през днешния ден хората със затлъстяване е по-вероятно да оцелеят.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР