Хофенирстраат в Антверпен е дълга около 300 метра. Строго охраняваната

...
Хофенирстраат в Антверпен е дълга около 300 метра. Строго охраняваната
Коментари Харесай

Защо Европа продължава да търгува с руски диаманти?

" Хофенирстраат " в Антверпен е дълга към 300 метра. Строго охраняваната улица е център на световната търговия с диаманти. Почти всички диаманти в света са минавали през магазините на дребната уличка в някакъв миг. Според управляващите в Антверпен цената на търгуваните артикули всяка година е към 47 милиарда евро.

Почти всеки трети елмаз на " Хофенирстраат " идва от Русия, в това число във военно време. Причината е, че съветските нешлифовани диаманти са изключени от системата от наказания на Европейския съюз. Четвъртият пакет от наказания на Европейски Съюз забрани продажбата на съветски диаманти, само че вносът на необработените скъпоценни камъни към момента е позволен. Това контрастира със глобите, наложени от Съединени американски щати и Англия.
 Русия понижи 3 пъти износа на диаманти за Европа
Русия понижи 3 пъти износа на диаманти за Европа

Спадът в приходите на фирмите в огромна степен е обезщетен покачващите се цени

Диамантите са значими за стопанската система на Белгия

Изключенията са разумни, счита Том Нейс от Световния диамантен център в Антверпен. Забраната за импорт би имала " нулево влияние " върху Русия, продължава той. Причината е, че за разлика от петрола и газа, Путин може да продаде дребните камъни без особени старания на други пазари - да вземем за пример Дубай или Индия. Но 30% от пазара в Антверпен може ще изчезне, а " хиляди работни места " и интернационалните стандарти за сигурност в битката с прането на пари да бъдат изложени на риск.

Търговията с диаманти е значима за стопанската система на Белгия. Тя съставлява към пет % от износа на страната. Затова съгласно европейски дипломати точно Белгия е лобирала за това изключение. Украинският президент Володимир Зеленски порица пред белгийския парламент в края на март тези, " които считат, че съветските диаманти, да вземем за пример в Антверпен, са по-важни от войната в Източна Европа ".
 Търговията с диаманти от Русия внезапно понижа: Какви са аргументите?
Търговията с диаманти от Русия внезапно понижа: Какви са аргументите?

Износът се пренасочва от Индия и Европейски Съюз към пазарите на Китай, Югоизточна Азия или ОАЕ

За скъпите метали също се прави изключение

Но освен диамантите са изключение. Металите като паладий, исполин, никел, мед, алуминий и желязна руда също могат да продължат да бъдат внасяни от Русия в Европейски Съюз. Очевидно ембарго за тях в никакъв случай не е било предмет на политическо разискване.

Съгласно глобите корабите, плаващи под съветски байрак, кардинално към този момент нямат право да дебаркират в европейски пристанища. Правилото обаче не визира съветски кораби, плаващи под непознато знаме - отстъпка, прокарана от избрани страни по време на договарянията.

Руският газ също продължава да тече към Европейски Съюз. Забраната за импорт към момента се разисква, само че за момента не се сбъдва, не на последно място поради ползите и зависимостите на Германия.

Петролното ембарго е под въпрос

За да се постави точка на зависимостта от съветските енергийни източници, Европейската комисия предложи предходната седмица налагане в бъдеще време на петролно ембарго. Тя планува множеството страни членки да прекратят вноса на съветски нефт до края на годината. Но преходният интервал за Унгария, Чехия и Словакия явно ще бъде по-дълъг. България също желае да извоюва изключение за себе си.

По информация на ДПА и Ройтерс, на трите Вишеградски страни ще бъде позволено да продължат да купуват съветски нефт до 2024 година поради огромната им взаимозависимост. Страните членки занапред би трябвало да гласоподават предлагането на Европейската комисия.
 Sotheby's виновна за изчезнали диаманти на стойност $4 милиона?
Sotheby`s виновна за изчезнали диаманти на стойност $4 милиона?

Компанията е въвлечена в правосъден развой

Петролното ембарго е закъсняло, а е и прекомерно нерешително, споделя икономистът Гунтрам Волф от мозъчия концерн " Брьогел ", основан в Брюксел. Той разяснява още, че плануваният временен интервал е прекомерно огромен, а Русия ще продължи да разполага с " големи доходи " от продажбата на нефт през идващите шест до осем месеца. Същевременно покачването на цените на суровините също ще окаже въздействие. От " Брьогел " считат, че макар глобите комерсиалният остатък на Русия тази година ще се усили.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР