Искате да свършите някаква работа в Европа през месец май-

...
Искате да свършите някаква работа в Европа през месец май-
Коментари Харесай

Икономистът говори: Ваканцуващи нации или как директно Европа прескача месец май

„ Искате да свършите някаква работа в Европа през месец май- непосредствено прескочете месеца “- С тази шеговита записка в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов заключи обстановката на Стария континент, а и у нас, когато през май означаваме цели три публични празника - Денят на труда и интернационалната работническа взаимност, Гергьовден и Денят на българската култура и просвета. А тази година и Великден- Разпети Петък, който пък един някогашен български министър председател преди няколко години разгласи за неработен „ За да сме съпричастни с Началника “ и Велики Понеделник. Към тях се прибавя и Денят на Европа, честванията за успеха над фашизма и хитлеризма … Все публични празници, само че и дълги уикенди, а също и мотиви за тънки сметки за подсигуряване на най-малко 10-дневни ваканции.

Проф. Балтов даде за образец Франция, в която конгрес на държавно равнище, плануван за месец май, е бил отсрочен. А причината- сряда, четвъртък и петък, се оказали неработни дни.

Темата: Ваканцуващи народи и националните празници, които могат да предложат един взор към душиците на другите европейци “, показа проф. Балтов в авторската графа „ Икономистът приказва “. „ Националните празници в света историята и националната психика. Но пък дали да бъдеш набожен и да почиташ традициите и историята, означала да не работиш “, сподели той. „ Факт е, че нормално националните празници в международен мащаб са свързани с буржоазните революции и отменяне на имперското владичество. Така е и в България. Началото на българската буржоазна гражданска война е Априлското въстание от 1976 година, чийто апотеоз е 3 март 1978 година. Всичко друго са тълкования. Нашата гражданска война наподобява съвсем на Френската буржоазна, на американската… Така е и при исландци, малтийци, кипърци и други “, уточни проф. Балтов. Но прикани за по – разумен метод при отбелязването на празниците в работни дни. „ Празникът на труда в Америка се празнува постоянно в края на третата седмица на месец септември “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР