Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата

...
Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата
Коментари Харесай

Хищник напада гнездата на пеликаните в Сребърна

Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата " Сребърна ". Заради уплахата част от двойките са ги напуснали . Според експертите обаче няма заплаха пеликаните да останат без потомство, заяви Българска национална телевизия.

Първите пеликанчета за тази година се излюпиха върху платформите в езерото. Оцеляването на птиците обаче е под въпрос , тъй като на територията на резервата е видян див звяр от рода на енотовидното куче.

Момчил Петров от РИОСВ-Русе изясни, че съгласно специалисти енотовидното куче не е присъщ тип за нашите географски ширини. По думите му този див звяр е от фамилията на кучетата, само че по външен тип наподобява доста на енот или по този начин наречената миеща мечка, публикувана в Северна Америка. Те живеят в Източна Азия, в Япония, и са били пренесени в европейската част на Русия за лов на скъпи кожи.
 Нов уебсайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи
Нов уебсайт разкрива дивите кътчета и животни на Източни Родопи

Сайтът ще бъде обновен с нови документални видеа, филми и фотоси

С помощта на клопки един от хищниците към този момент е уловен и даден за развъждане в зоопарка в Ловеч. Другите два към момента са на независимост, само че не се намират понастоящем в гнездовата колония, сподели още Петров.

От екоинспекцията плануват създаване на висока ограда в региона на колонията, която да защищава пеликаните от бъдещи набези.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР