Химията е любимата наука на децата. Наблюдението е на екипа

...
Химията е любимата наука на децата. Наблюдението е на екипа
Коментари Харесай

Двегодишният "Музейко" твърди, че химията е любимата наука на децата

Химията е обичаната просвета на децата. Наблюдението е на екипа на детския теоретичен център " Музейко ", който в навечерието на своя втори рожден ден е посетен от над 200 хиляди души.

Над 20 хиляди възпитаници от цяла България са взели присъединяване в неговите учебни стратегии дружно със своите преподаватели. Над 15% от всички български учебни заведения са били в " Музейко " най-малко един път, показват от центъра.

Науки в конкуренция

" В " Музейко " децата учат, до момента в който играят. Това не е нова идея, само че посредством " Музейко " успяхме да я представим у нас извънредно задълбочено и в сериозен мащаб ", споделя Весела Герчева, началник " Образование " в детския център. На едно място децата могат да се срещнат с всички съществени науки и безусловно да влязат в тях с помощта на близо 150 научни игри и изложения. " Невероятно е по какъв начин този интерактивен способ на работа с децата, т.е. способ освен на обяснението, само че и на физическото и интелектуално взаимоотношение, разрешава на техните родители и преподаватели да видят по нов метод качествата им. Защото качествата на децата са безкрайни, нашата задача е просто да ги отключим ", добавя тя.

И въпреки всичко, коя просвета впечатлява децата най-вече? В началото това несъмнено бяха науките, свързани с проучванията за космоса. На цялостен етаж в " Музейко " децата могат да схванат по какъв начин се прави галактическа храна, по какъв начин работят спътниците, да се почувстват като същински космонавти и да премерят тежестта си на Марс. Тук се намира и Планетариумът - уникален в София, посетен за 2 години от над 30 хиляди души. Програмите му са особено създадени от млади физици и астрофизици, измежду които преподаватели в Софийския университет.

 Двегодишният
© Музейко

През миналата година обаче Космосът отстъпи пред химията по интерес и внимание от страна на дребните и по-големи гости на детския теоретичен център. Според шефа му Бистра Кирова това се изяснява със основаването дружно с DaVinci Learning на научната лаборатория за опити.

Деца и учители обичат " Музейко "

Как " Музейко " знае всичко това? Посетители от над 100 обитаеми места в България са били в центъра през миналата година. Над 15% от всички учебни заведения в България с паралелки сред 1 и 4 клас са отишли там най-малко един път на проведено посещаване. Училищното посещаване продължава 2 часа под формата на научно-игрови задачи на 3-те етажа. Учителите се въодушевени и споделят, че " в никакъв случай не са виждали децата по този метод " и че " взимат отсам доста хрумвания за работа с децата в клас и бързо ги трансформират в интеракивна методика на преподаване ".

Учителите правят оценка най-вече това, че децата демонстрират интерес към относително комплицирани научни области с помощта на игрите, считат от просветителния екип в детския теоретичен център, който се състои от 30 млади експерти с научно и педагогическо обучение.

 Двегодишният
© Музейко

Изминалата година бе и първата, в която " Музейко " потегли на път със своята огромна галерия " Великите научни открития ". Изложбата дойде първо в Разград и към момента може да бъде прегледана. За първите два месеца тя бе посетена от над 3000 души. Градът е първата спирка на изложбата, тъй като се намира в центъра на Североизточна България: районът, от който минимум деца, родители и учители могат да си разрешат посещаване в детския теоретичен център.

А Хасково гостува на " Музейко " посредством своето Тракийското херпатоложко сдружение, което сподели на над 30 хиляди гости най-голямата херпатологична колекция в Източна Европа - галерия с влечуги, която не може да бъде забелязана в нито една частна или золоогическа сбирка в близост.

Тема с продължение

Освен непрекъснатите и краткотрайни изложения на повърхност от 2000 кв.м музеят предлага и занимания в своя образователен корпус. Там са химическата лаборатория, ателието по керамика, кухнята за деца, както и детската читалня. В читалнята непрекъснато се показват книги за деца от български издателства и се провеждат четения. Заниманията с просвета се задълбочават и постоянно повишават своето равнище, тъй че да отговорят на ползите и на малко по-големи деца или малчугани с емфатичен интерес към научното познание.

" Музейко " е създал и организира над 200 формата научни ателиета, работилници, научни демонстрации и ваканционни просветителни модули. Те са и мотивът посетителите му да се връщат още веднъж, прекарвайки сред 2 и 5 астрономически часа, сочи статистиката за първите 2 години.

" Музейко " у дома

За своя втори рожден ден центърът стартира My Muzeiko: уеб портал, посредством който посетителите на детския теоретичен център удължават своето прекарване и отвън него. С платформата посетителите могат да персонализират изживяното и наученото в музея.

 Двегодишният
© Музейко

My Muzeiko дава достъп до повече научнопопулярна информация в научните области, към които самите гости демонстрират интерес по време на просветителното си прекарване в " Музейко ". Чрез новия уеб портал всеки дребен и огромен откривател уголемява познанията си по тематиките, които го вълнуват.

Ценни партньорства

Детският теоретичен център си партнира с български и задгранични научни институции, с български учени, помогнали в основаването на неговото наличие, с локални производители за направата на неговите изложения, с най-големите български просветителни институции. За първите две години от своето битие " Музейко " е посрещнал стотици организации, посветили активността си на децата, и е партнирал в реализирането на десетки стратегии и акции, ориентирани към техния по-добър живот през днешния ден.

Построен от фондация " Америка за България " и финансиран главно от нея, с помощта на своите бизнес сътрудници в България - Икеа България и DaVinci Learning, " Музейко " съумява да оборудва образователния си корпус. Благодарение на " Лидл България " - да посрещне хиляди гости с билет на алегорична цена. Благодарение на " Виваком " - да придвижи научното прекарване вкъщи. А с помощта на " Рено България " - да посети десетки български учебни заведения - специфични самодейност, която стартира през месец ноември. До края на годината ще стартира взаимен план и с Банка ДСК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР