Хиляди работници в областта на информационните технологии, които имат сключени

...
Хиляди работници в областта на информационните технологии, които имат сключени
Коментари Харесай

ФБР: Хиляди ИТ работници са пращали заплатите си в Северна Корея за финансирането на оръжейна програма

Хиляди служащи в региона на осведомителните технологии, които имат подписани контракти с американски компании , от години скрито изпращат милиони долари от заплатите си в Северна Корея , с цел да се послужат за нейната стратегия за балистични ракети. Това обявиха представители на ФБР и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, представени от „ Асошиейтед прес “.

Министерството на правораздаването съобщи в сряда, че ИТ служащи, изпратени и наети от Северна Корея да работят отдалечено с компании в Сейнт Луис и другаде в Съединени американски щати, са употребявали подправени самоличности, с цел да получат работните места . Парите, които са спечелили, са били ориентирани към оръжейната стратегия на Северна Корея , прецизираха водачи на ФБР на конференция в Сейнт Луис.

Съдебните документи настояват, че държавното управление на Северна Корея е изпратило хиляди квалифицирани ИТ служащи да живеят най-вече в Китай и Русия за да измами бизнеси от Съединени американски щати и другаде да ги наемат като отдалечени чиновници на свободна процедура. Работниците са употребявали разнообразни техники, с цел да наподобява, че работят в Съединени американски щати, в това число да заплащат на американците да употребяват домашните им Wi-Fi връзки, посочи Джей Грийнбърг, специфичен сътрудник, отговарящ за офиса на ФБР в Сейнт Луис.

Грийнбърг акцентира, че всяка компания, която е наела ИТ служащи на свободна процедура, е „ повече от евентуално “ да е наела някой, който взе участие в схемата . Говорител на ФБР сподели в четвъртък, че севернокорейците са сключили контракти с компании в Съединени американски щати и в някои други страни. Говорителката Ребека Ву твърди:

„ Можем да ви кажем, че има хиляди ИТ служащи от Северна Корея, които са част от това. “

Федералните управляващи оповестиха изземването на 1,5 милиона $ и 17 имена на домейни като част от следствието, което продължава. Служители на ФБР потвърдиха, че схемата е толкоз публикувана, че фирмите би трябвало да бъдат изключително бдителни при инспекцията кого наемат, в това число условие интервюираните да бъдат видени най-малко посредством видео. В известие за новините Грийнбърг изяснява:

„ Като най-малко ФБР предлага на работодателите да подхващат спомагателни самодейни стъпки с отдалечените ИТ чиновници, с цел да затруднят неприятните артисти да скрият самоличността си. “

ИТ служащите са генерирали милиони долари годишно от заплатите си, с цел да се възползват от оръжейните стратегии на Северна Корея. В някои случаи севернокорейските служащи също са проникнали в компютърни мрежи и са откраднали информация от фирмите , които са ги наели, прецизира Министерството на правораздаването. Те също по този начин са поддържали достъп за бъдещи схеми за хакване и изнудване , счита организацията.

Длъжностните лица не показаха имената на фирмите, които неумишлено са наели севернокорейски служащи, не споделиха по кое време е почнала практиката, нито прецизираха по какъв начин следователите са разбрали за това. Но федералните управляващи са наясно със схемата от известно време.

През май 2022 година Държавният департамент на Съединени американски щати, Министерството на финансите на страната и ФБР издадоха предупредително писмо за опитите на севернокорейци „ да си намерят работа, до момента в който се показват за неграждани на Северна Корея “ . В консултацията се отбелязва, че през последните години режимът на Ким Чен Ун е сложил по-голям фокус върху образованието и образованието по тематики, свързани с ИТ.

Джон Хултквист, началник на отдела за разузнаване на заканите във компанията за киберсигурност Mandiant, сподели, че потреблението на ИТ експерти на свободна процедура от Северна Корея за подкрепяне на финансирането на оръжейната стратегия е в ход повече от десетилетие, само че напъните са получили подтик от COVID-19 пандемията. Хултквист съобщи:

„ Мисля, че светът след Коронавирус сътвори доста повече благоприятни условия за тях, тъй като наемането на хора със свободни специалности и отдалеченото наемане са надалеч по-естествена част от бизнеса, в сравнение с бяха в предишното. “

Северна Корея също по този начин употребява служащи в други области, с цел да връща парите за оръжейната стратегия, споделя Хултквист, само че по-високото възнаграждение на техническите служащи обезпечава по-доходоносен запас.

Напрежението на Корейския полуостров е високо, защото Северна Корея е изстреляла повече от 100 ракети от началото на 2022 година, а Съединени американски щати разшириха военните си учения с азиатските си съдружници, в отговор на око.

Министерството на правораздаването през последните години се опита да разкрие и унищожи огромно многообразие от незаконни схеми, ориентирани към подсилване на севернокорейския режим , в това число неговата стратегия за нуклеарни оръжия.

През 2016 година, да вземем за пример, четирима китайски жители и комерсиална компания бяха упрекнати в Съединени американски щати в потребление на подставени компании за отбягване на наказания, ориентирани към нуклеарните оръжия и балистичните начинания на Северна Корея.

Преди две години Министерството на правораздаването повдигна обвинявания на трима севернокорейски компютърни програмисти и членове на държавната военна разследваща организация в необятен набор от световни хакове, които съгласно публични лица са осъществени по разпореждане на режима. Служители на правоприлагащите органи споделиха по това време, че прокуратурата акцентира претекста за облага зад незаконното хакерство на Северна Корея , за разлика от други враждебни народи като Русия, Китай и Иран, които като цяло са по-заинтересовани от шпионаж , кражба на интелектуална благосъстоятелност или даже нарушение на демокрацията .

През септември севернокорейският водач Ким Чен Ун прикани за експоненциално увеличение на производството на нуклеарни оръжия и страната му да играе по-голяма роля в коалиция от народи, които се изправят против Съединените щати в „ нова Студена война “ , предадоха държавни медии.

През февруари специалистите на Организация на обединените нации обявиха, че севернокорейски хакери, работещи за държавното управление, са откраднали рекордни виртуални активи предходната година, оценени на стойност сред 630 милиона $ и повече от 1 милиард $. Панелът от специалисти съобщи в отчет, че хакерите употребяват все по-сложни техники , с цел да получат достъп до цифрови мрежи, участващи в киберфинансирането, и да откраднат информация, която може да бъде потребна в нуклеарните стратегии и стратегиите за балистични ракети на Северна Корея от държавни управления, лица и компании.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР