Хиляди полски офицери и интелектуалци губят живота си в Катин

...
Хиляди полски офицери и интелектуалци губят живота си в Катин
Коментари Харесай

Качински ще търси отговорност от Русия за смъртта на брат си, а президентът Дуда - за Катинското клане

Хиляди полски офицери и интелектуалци губят живота си в Катин в Западна Русия през 1940 година Събитието е известно като Катинското кръвопролитие, а виновен за звертвото е Йосиф Сталин.

През 2010 г. като жест на помиряване Владимир Путин предложения полското държавно управление на взаимно възпоменание. Путин обаче не предложения полския държавен глава Лех Качински. Качински все отново отлетя на настрана честване, само че в никакъв случай не се завърна, защото самолетът му се разруши над Смоленск. Загинаха всичките 96 пасажери, в това число и президентът на Полша. В самолета бяха още брачната половинка на Качински и високопоставени членове на неговата админситрация. 

Вчера, по време на годишнината от гибилта на неговия брат близнак, Ярослав Качински, водачът на дясно популистка ръководеща партия в Полша " Право и правдивост "  намекна, че Русия може да стои зад самолетната злополука в Смоленск през 2010 година

Пред хилядите хора, събрали се в неделя към президентския замък, Качински сподели, че има " цялостен и добре тестван отговор от няколко източника, в това число от чужбина " по отношение на повода за злополуката. По негови думи злополуката в Смоленск, при която починаха общо 96 души, е „ нахлуване “ и той ще показа доказателство за тази доктрина " доста скоро ".

Според Качински това, което следва е " да се разпознават тези, които са взели решението и тези, които са го изпълнили, тук в Полша, само че изключително в Русия ".

Качински уточни, че брат му е провеждал антируска политика и даде образец с войната сред Русия и Грузия, както и по повод на  построяването на газопроводи, заобикалящи Русия.

Обвиненията против Москва не са нови - в дните след злополуката водещи членове на " Право и правдивост " показаха като отговорен  тогавашния съветски министър председател и сегашен президент Владимир Путин. Кремъл постоянно е отричал каквото и да е присъединяване.

Сега, правейки прилика и с продължаващата съветска инвазия в Украйна, Качински сподели: „ Посткомунизмът в Русия е толкоз незаконен, колкото и комунизмът “.

След нахлуването в Полша през 1940 година руските войски избиват хиляди полски военни и членове на полския хайлайф в гората Катин. Смята се, че 22 000 полски офицери, пленници на Червената войска, са разстреляни в Катинската гора.

В продължение на десетилетия Съюз на съветските социалистически републики приписваше действието на нацистите, до момента в който през април 1990 година руският водач Михаил Горбачов не призна отговорността на Русия.

В речта си във връзка 82-та годишнина от клането, актуалният полслки президент Анджей Дуда от своя страна каза, че ще изправи пред интернационалното правораздаване Русия за клането в Катин, тъй като " геноцидът няма отминалост ". 

" Ще упорствам този случай да бъде решен от интернационалните трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции ", сподели Дуда. 

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР