Хиляди хора напуснаха домовете си северно от Атина във вторник,

...
Хиляди хора напуснаха домовете си северно от Атина във вторник,
Коментари Харесай

Хиляди напускат домовете си край Атина заради пожари и ``най-тежката топлинна вълна от 30 години насам`` |

Хиляди хора напуснаха домовете си северно от Атина във вторник, когато горски пожар доближи жилищни региони.  Това се случи единствено ден откакто министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че Гърция сега е в разгара на „ най-тежката топлинна вълна “ от повече от 30 години насам.

Пожарът провокира голям брой евакуации покрай Татой, на 20 километра северно от Атина. Жителите напуснаха домовете си в коли и на мотоциклети и се насочиха към столицата измежду компактен пушек, изтърван от пожара.

„ Това е огромен пожар и ще отнеме доста работа, с цел да се овладее, сподели регионалният шеф на област Атина Джордж Патулис пред държавната телевизия ERT. - Листата са доста гъсти в тези региони и са доста изсушени от топлинната вълна, тъй че изискванията са сложни. "

Горски пожари бушуваха и в други елементи на Гърция, което провокира евакуация в крайбрежна зона на южния район Пелопонес, както и на островите Евия и Кос, оповестиха управляващите.

Мицотакис съобщи в понеделник, че страната " е изправена пред най-тежката гореща вълна от 1987 година насам... [причиняваща] натоварване върху електрическата мрежа ". Топлинната вълна през 1987 година умъртви повече от 1100 души.

Мицотакис добави, че управляващите " вършат всичко допустимо да се оправят със обстановката " и прикани хората да " лимитират потреблението си, изключително при започване на следобеда и през нощта ".

Температурите доближиха 45°C в някои райони в понеделник, а се чака горещата вълна да доближи своя връх при започване на тази седмица.

Гръцката столица означи оптимални температури от 42°C в някои елементи във вторник. Властите затвориха туристически обекти през следобедните часове, в това число Акропола. Древната крепост нормално е отворена от 8 до 20 часа през лятото, само че ще понижи работното време, затваряйки сред 12 и 17 часа.

Пожарите, които избухнаха предишния уикенд, бяха затихнали в понеделник, само че пожарникарите не престават да работят, с цел да ги управляват.

„ През юли имахме 1584 пожара против 953 през 2019 година “, съобщи заместник-министърът по гражданска отбрана Никос Хардалиас като оцени, че „ към този момент не приказваме за изменението на климата, а за климатична опасност “.

" Ние сме във фаза на безспорна климатична особеност ", сподели също той и посочи, че през ​​последните 48 часа е имало 116 пожара в Гърция.

Междувременно, минимум осем души починаха в Турция, откакто горски пожари се разпространиха в туристическата южна част на страната, а Европейският съюз и други народи дадоха обещание да оказват помощ със самолети за гасене на пожари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР